România a obținut suspendarea temporară a distribuției în afara țării a anumitor medicamente

Realizator: România a obținut din partea Comisiei Europene suspendarea temporară a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală. Interdicția va fi pe o perioadă scurtă de timp, iar autoritățile susțin că exportul medicamentelor fabricate de producătorii români nu este afectat. Adriana Turea explică:
Reporter: Reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat că măsura se va aplica pe o perioadă de trei luni și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, precizează că solicitarea s-a făcut pentru evitarea unei crize de astfel de medicamente în România, deoarece sunt state în Europa unde aceste produse lipsesc.
Alexandru Rafila: Nu sunt probleme și noi vrem să ne asigurăm că și în perioada următoare o să avem medicamente suficiente. Sigur, nu sunt neapărat anumite mărci cu care suntem obișnuiți, dar asta nu înseamnă că nu există medicament similar, exact cu aceeași compoziție și exact cu același efect terapeutic. Despre asta este vorba, până la urmă, și noi suntem responsabili să facem tot ceea ce ține de Ministerul Sănătății ca să poată oamenii să aibă acces medicamente. Nu trebuie neapărat să luăm sirop cu gust de căpşuni, dar, dacă există un sirop de uz pediatric sau supozitoare de uz pediatri care conțin ibuprofen sau paracetamol, sunt la fel de bune.
Reporter: Comisia Europeană consideră că solicitarea statului român este justificată în contextul situației epidemiologice actuale. În același timp, autoritățile sanitare române spun că măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România. Printre medicamentele care nu pot fi distribuite în străinătate, timp de trei luni, se regăsesc ibuprofen și paracetamol de uz pediatric sau amoxicilină./dpop/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 ianuarie)