Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat reabilitarea liniei de cale ferată Dărmăneşti – Vicşani – Frontieră, în nordul ţării, lucrare de utilitate publică de interes naţional, cu valoarea totală a investiţiei de peste 1,8 miliarde lei (circa 360 de milioane de euro) şi o durată de execuţie de 36 de luni. Actul normativ prevede modernizarea traseului de cale ferată Dărmăneşti – Vicşani – Frontieră, cu o lungime de 35 de kilometri, electrificarea liniei între Dărmăneşti şi Vicşani, pe o lungime de 32 de kilometri, sistematizarea staţiilor de cale ferată, înzestrarea staţiilor de cale ferată cu instalaţii de semnalizare, modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii pentru informarea publicului călător.
Această linie de cale ferată preia traficul feroviar internaţional de marfă şi de călători dinspre Ucraina şi face legătura cu Coridorul Rhin – Dunăre. Finanţarea se face din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi ferate CFR SA, a comunicat Guvernul de la Bucureşti.
2) Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev a anunţat că Ucraina şi România au convenit asupra recunoaşterii reciproce a actelor de studii. Acest lucru înseamnă că instituţiile de învăţământ din România vor recunoaşte diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina vor recunoaşte actele de studii româneşti.
Semnarea acordului va promova înţelegerea reciprocă a recunoaşterii actelor de studii eliberate în Ucraina şi în România, precum şi a celor privind perioadele de studii în cele două ţări. Acordul se aplică documentelor de învăţământ eliberate de instituţii acreditate din ambele state, conform legislaţiei în vigoare.
3) Arhiepiscopia Tomisului (sud-estul României) a cheltuit anul trecut în scop filantropic peste 1,6 milioane de euro, care au ajutat aproape 28.000 de persoane.fiind vizate, printre altele, cantine parohiale, centre pentru copii şi vârstnici, persoane nevoiaşe care aveau nevoie de tratamente medicale.
Peste 900 refugiaţi au primit cazare şi masă completă în aşezămintele bisericeşti din eparhie şi au fost organizate nouă transporturi umanitare pentru Ucraina, fiind cheltuiţi aproape 450.000 de lei (circa 90.000 de euro).
4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional