Când vremea mai caldă începe în sfârșit să se răspândească, nu există nimic care să vă ajute să vă îmbunătățiți starea de spirit mai mult și mai bine decât a oferi casei dvs. o „viață” nouă. Și, din fericire, tendințele de top în decorarea locuinței din primăvara anului 2023 sunt perfect pregătite pentru a vă ajuta să faceți acest lucru. Sfârșitul iernii este aproape, iar dispariția acesteia creează o estetică mai colorată și mai strălucitoare pe care oricine o poate adopta în propria locuință.
Cu fiecare nou sezon vine o oportunitate de a ne reîmprospăta spațiile și de a aduce mai mult stil, frumusețe și funcționalitate caselor noastre. Înainte de a intra efectiv în enumerarea tendințelor de top în design interior pentru primăvara acestui an, trebuie să vă reamintim că nu există „reguli” pentru decorarea casei, în afară ceea ce vă face fericiți și se potrivește cel mai bine cu stilul dvs. de viață și stilul de design preferat. Așa că, atunci când vorbim despre tendințele în design interior, nu am vrea să vă lăsăm impresia că trebuie să ne urmați sfaturile și ideile cu orice preț. Cu toate acestea, ne bazăm pe faptul că oricând ajută să avem o idee generală despre tendințele actuale în decorare – în primul rând, pentru că ne deschide mintea către noțiuni noi și inspirație și în al doilea rând, pentru că ajută la ușurarea procesului de decizie atunci când cumpărăm articole noi pentru casă. În plus, privind spațiile de locuit dintr-o perspectivă nouă, putem adeseori să dăm o nouă viață casei pur și simplu folosind piese pe care deja le deținem.
Curățenia de primăvară poate fi deja pe agenda dvs., însă numai în combinație cu o mică reîmprospătare a decorului pentru sezonul viitor va fi de-a dreptul perfectă. În acest moment, aproape că nu există tendințe „plictisitoare” sau „subtile” despre care să vorbim. Pentru lunile următoare, designerii spun că totul este despre a face o declarație. Într-adevăr, colecțiile home deco de primăvară care și-au făcut deja apariția pe la evenimente de specialitate – târgul de textile Déco Off (18 – 22 ian.) sau expoziția comercială Maison et Objet (19 – 23 ian.), ambele de la Paris, DesignTO de la Toronto (20 – 29 ian.), Las Vegas Market 2023 (29 ian. – 2 feb.) sau Ambiente Frankfurt (3 – 7 feb.) – sugerau acest lucru. Dar previziunile experților o confirmă: Îndrăzneț este numele jocului interior pentru primăvară. Acest lucru nu este valabil doar pentru culori, deși nuanțele viitoare nu sunt cu siguranță timide. Nu, primăvara cere texturi atrăgătoare, forme funky și descoperiri unice și semnificative, amestecate cu doar câteva accente subtile și fundamentate. Așadar, adepții maximalismului pot îmbrățișa senzațiile tari și se pot dezlănțui, în timp ce „minimaliștii” pot considera această primăvară drept o oportunitate de a se aventura în afara zonei lor de confort – indiferent dacă asta înseamnă să adăuge un ton prețios ca de bijuterii ornamentelor sau să încerce tapetul pentru prima dată.
Tendințe de top pentru primăvara anului 2023
Câteva tendințe populare pentru interioare (re)vin în prim-plan în această primăvară, inclusiv spații de locuit în aer liber și interioare restaurate, palete de culori și stiluri de mobilier, spații luxoase, influențe de „coastă” și multe altele. De la popularitatea tot mai mare a materialelor naturale la un design confortabil, intenționat, pentru o utilizare mai versatilă a spațiilor, există o mulțime de motive pentru care să adorați să vă decorați casa pentru primăvara și vara acestui an. În următoarele luni, așteptați-vă să vedeți modele îndrăznețe, contrast ridicat și indigo – mult indigo! Cu toate acestea, înainte de a vă apuca cu spor și vrednicie de procesul de remodelare a locuinței, atunci când încorporați aceste tendințe de top pentru primăvara anului 2023, este important să rețineți că „mai puțin este din ce în ce mai de impact…” Oricare ar fi preferatele dvs. din tendințele de design interior de mai jos – de la influența scandinavă a modelelor curbate la stropii de vopsea retro – este mai bine să înclinați spre minimalism pentru ca estetica să-și facă cu adevărat apariția.
* Culori bogate și profunde – Am început să vedem că această tendință s-a „aprins” încă de toamna trecută, și culmea este că nu se dă dusă. Gândiți-vă la toate culorile, tonurile, subotnurile și nuanțele de primăvară, doar că un pic mai întunecate și mai bogate. În loc de albastru sau verde deschis, acum este „la modă” să ne placă unele combinații pământești, cum ar fi ocru închis și șofran, sau coral intens și albastru denim (combinație care a fost văzută cu duiumul la Paris!). Cu cât este mai bogat, cu atât mai bine! După spusele marilor designeri „griul și bejul își cam fac bagajele pentru o vacanță binemeritată” (nu știm, însă, și cât de lungă)! Cu toate acestea, o paletă liniștită, inspirată din natură, de verde liniștitor și albastru atemporal va ocupa centrul primăverii și verii anului 2023. Întrucât schemele de culori naturale reduc stresul, măresc productivitatea și creativitatea și, în general, ne fac mai fericiți, aceste culori se potrivesc excelent cu restul tendințelor din această listă. Pentru un aspect atemporal, revin mereu la albastru ca o culoare care promovează calmul, pozitivitatea și eleganța într-un spațiu. Albastrul funcționează bine cu toate celelalte nuanțe și tonuri, aducând o ușurință și o calitate liniștitoare caselor noastre, care va rezona cu stilul nostru de viață în primăvara și vara 2023 și nu numai. Bogat și senin, indigo-ul a fost întotdeauna preferat de designerii de interior – iar în această primăvară, primește un plus de dragoste. Designerii de interior ne recomandă „să ne jucăm cu natura plină de capriciu a indigo-ului sau să-i dăm o întorsătură mai lejeră cu o schemă de culori neutră”. Întrebați de ce cred ei că este în tendințe, designerii au răspuns la unison că pur și simplu „aceasta amintește de florile de mai, perfecte pentru această perioadă a anului!”. Potrivit acelorași designeri, „această tendință se simte proaspătă și primăvăratică, indigo-ul având atât o calitate feminină, cât și o una masculină”. Dacă aveți în plan o reamenajare a grădinii în această primăvară, mizați pe puterea culorii indigo pentru că este versatil pentru spații interioare și exterioare și contrastează excelent cu neutrele puternice. În această primăvară, așteptați-vă să vedeți negru intens în fiecare textură și finisaj, de la catifea și piele până la lemn natural și țesături grele de covoare. În teorie, această tendință ar putea părea puțin cam dificilă, dar în practică, este de fapt destul de simplă. Negrul este folosit în prezent ca (non)culoare de contrast, fiind prezent în linii, margini și detalii de cusături. Util pentru împământarea culorilor și adăugarea de profunzime oricărui spațiu, negrul s-a dovedit a fi un element de bază al designului, care este aici pentru a rămâne.
* Culori retro – Discutând despre culorile retro, designerii le descriu ca „luând un reper de la tendințele interioare de la mijlocul secolului și din anii ’70”. În special, „nuanța muștar retro și verdele avocado – împreună cu nuanțele mai spălăcite și modelele liniștitoare – domină decorul”. Așteptați-vă să vedeți din ce în ce mai multe vopsele amestecate, în special „în indigo și verde”, în perne, pături și alte accente tapițate. Pentru a încorpora aspectul în propriul spațiu, specialiștii recomandă să ne înclinăm „cel mai mult spre verde, deoarece se simte ca cea mai potrivită nuanță pentru această perioadă a anului”, considerând arta de perete, covoarele și draperiile drept alte modalități de a obține această atmosferă. Nu în cele din urmă, perechile de culori foarte contrastante vor continua să preia designul din această primăvară. Unele dintre cele mai puternice combo-uri vor fi negru intens și alb proaspăt, indigo moody și gri neutru, dar și metale strălucitoare și lemn natural. Fiecare dintre aceste combinații, totuși, depinde de tonul și stilul spațiului dvs. De exemplu, o casă de inspirație scandinavă va dori să evite indigoul și sclipirile, concentrându-se pe lumina albă și naturală (cu declarații negre pentru definiție).
* Combinații metalice – Pe lângă asta, specialiștii descriu o altă tactică majoră de design pentru primăvara lui 2023 ca fiind „metalicele amestecate, atunci când sunt păstrate în tonuri și nunațe mai închise și chiar finisaje mate”. Regula de a rămâne doar la auriu sau argintiu este pe făraș, iar decorul amestecat este în curs de apariție. Amestecarea și potrivirea se simte eclectică și din ce în ce mai personală. Încorporarea aspectului metalic este recomandat să se facă prin adăugarea de rame de artă, figurine și baze de lămpi. Puteți găsi chiar niște elemente metalice cu adevărat grozave în arta de perete – există atât de multe opțiuni în afara pânzei pictate. Cu toate acestea, designerii ne ghidează (din nou) către minimalism, întrucât „tendințele în decorarea de primăvară vin și pleacă, iar decorul odată cu ele, tocmai de aceea trebuie să fiți atenți să nu exagerați cu nimic; mai puțin înseamnă mai mult și arată mai simplu, mai curat și mai bun!”
* Preluări moderne asupra textilelor tradiționale – „Ne place să-l numim aspectul modern de tapiserie”, spun specialiștii despre o altă temă pe care o s-o tot vedem prezentă: nuanțele bogate sunt redate în mediile textile tradiționale, cum ar fi brocartul sau pilotele. Nu există un exemplu mai bun în acest sens decât colaborarea firmei de design pariziene Uchronia cu brandul de textile de patrimoniu Prelle , care țese mătase în Lyon încă din secolul al XVIII-lea. Ne așteptăm să vedem acest lucru tradus în țesături pentru casă cu texturi bogate și extrem de interesante.
* Concentrare maximă pe textură – Obsesia pentru bouclé nu este ceva nou – țesătura nubby (sau noduroasă, mai pe românește) poate fi acum observată peste tot, de la colecțiile de lux ale lui Pierre Paulin la cele produse în masă. Dar acum începem să vedem faza a doua a acestei tendințe, cu actualizări în ceea ce privește bouclé-ul, inclusiv cele bogat colorate și chiar metalice pe mobilier și textile. Dacă credeți cumva că bouclé este depășit, luați în considerare texturile croșetate, aplicate sau broderia crewel, sau crewelwork, acel tip de broderie de suprafață care utilizează lână. O mare varietate de cusături de broderie diferite sunt folosite pentru a urma un contur de design aplicat țesăturii, tehnica având o vechime de cel puțin o mie de ani.
* Pictură murală și pereți „brodați” – Se pare că toată această textură dezbătută mai sus, poate merge și dincolo de accesorii. Acum, că ultimii câțiva ani au adus pe deplin revenirea tapetului, designeri precum Travis London, au trecut deja în următoarea fază a acestuia cu picturi murale 360, cu atât mai bine dacă sunt 3D, și cu motive brodate. Un ton metalic pe pereții casei dvs. este cu siguranță o mișcare îndrăzneață. Dar pentru primăvară, designerii caută dincolo de o simplă nuanță pentru a adăuga interes în jurul unei camere. Tapetul este o tendință care va continua și în această primăvară – pe pereții băii, pe pereții bucătăriei, pe pereții dormitorului sau chiar doar pe un perete accent. Tapetul trebuie încorporat acestuia în locuri neașteptate, cum ar fi holuri, pentru a le ajuta să se simtă mai speciale și să fie ridicate la un nou nivel. Tapetul este în tendințe, împreună cu alte modalități de a oferi pereților mai multă textură. Exemplele includ „aplicații texturale de pereți – tratamente pentru pereți cu var sau ipsos, iarbă sau tapete botanice și detalii unice de modelare a peretelui aplicate, despre care specialiștii spun că „oferă o adâncime a spațiului și reprezintă un nou semn către elementele clasice de design european”.
* Inspirație mediteraneană – O lovitură binemeritată pentru scena designului grecesc, care a crescut constant în ultimii câțiva ani. Acum, toată lumea caută pe coastele mărginite de lămâi din Amalfi (Italia) motive demne de împrumutat în materiale, țesături sau mobilier. În interioarele „de coastă”, veți vedea o mulțime de mobilier alb ușor de întreținut, nuanțe neutre ale nisipului și mării și elemente naturale și organice – toate acestea vorbesc despre un mod relaxat și mai intenționat de a trăi și de a (re)decora. Anul 2020 a cunoscut o creștere a lemnului natural, a suprafețelor deteriorate și a altor semne ale stilului de coastă – iar tendința se menține până în primăvara lui 2023, mai puternică ca oricând, incluzând nuanțe neutre, finisaje scăldate în alb și elemente naturale. Plantele, ratanul, tonurile de lemn recuperat, iuta, teracota și lenjeriile de bumbac se încadrează în această din urmă categorie. Pentru nuanțe neutre, încercați grej și diferite nuanțe de alb, „o modalitate ușoară de a introduce o atmosferă de primăvară”. În ceea ce privește finisajele scăldate în alb, mobilierul din lemn cu un strat subțire de vopsea albă va face tot șiretlicul. Ar trebui să arate aproape ca și cum a trecut printr-o uzură; un mic punctuleț aici sau câteva zgârieturi acolo creează o estetică relaxată.
* Înclinări neoclasice – Că tot veni vorba despre greci, în această primăvară, designerii își îndreaptă privirea către ei în mai multe moduri. Pe lângă insulele grecești, creatorii de artă și frumos caută (de mult) înapoi în timpuri apuse, elemente de design clasic grecesc și roman, precum și neoclasicismul pe care l-au inspirat. Este evidentă înclinația către neoclasic în elemente precum caneluri , piedestaluri de marmură și motive grecești.
* Mobilă din lemn pictat – Dacă neoclasicismul pare prea formal, ce ziceți de un mic capriciu? De la magazinele de specialitate până la piețele de vechituri și târgurile de anticihități, observăm un interes crescut pentru mobilierul din lemn pictat, care amintește de piesele de artă populară scandinavă. Folosiți, de exemplu, o bancă pictată pentru a adăuga un model suplimentar unui colț de luat masa mai vesel.
* Tonuri calde de lemn – Lemnul nu trebuie totuși să fie vopsit: „Clienții și designerii tânjesc după un minimalism cald, cu tonurile sale confortabile și intime de maro”, spun designerii. Într-adevăr, în timp ce în urmă cu cinci ani titlurile anunțau căderea în derizoriu a „mobilierului maro”, se pare că acesta își revine, trecând însă de la tonurile cenușii, palide și reci ale ultimilor câțiva ani la altele mai calde, ca de exemplu, cireș. În ultimii ani, designerii de interior au promovat minimalismul ca o modalitate de a reduce dezordinea vizuală și de a crea o estetică liniștitoare în casă, iar această tendință rezonează mai mult ca oricând pe măsură ce intrăm în primăvara anului 2023. Avantajul minimalismului este că face spațiile mai locuibile prin îmbunătățirea scopului lor principal, făcând mai ușoară concentrarea și relaxarea.
* Motive geometrice – Chiar dacă modelele florale au fost omniprezente în colecțiile designerilor, nu sunt tocmai „revoluționare” în această primăvară. Dacă sunteți în căutarea unui model puțin mai sofisticat, ei bine, motivele geometrice vor juca un rol foarte important pentru cei care preferă formele mai liniare. Dacă tendințele de design din primăvara lui 2023 îi vor învăța pe proprietarii de case ceva este faptul că modelele geometrice nu trebuie să se limiteze la perne. Încorporate în „arta de perete cu culori îndrăznețe, decorurile de masă și covoare, grupările de accesorii, succesiunile și variațiile de pătrate, cercuri și alte forme geometrice fac o mare diferență”. Geometria este în tendințe de câțiva ani încoace și, spre deosebire de mobilierul curbat, care cunoaște o sclipire uriașă și nouă, ocupând centrul atenției în 2023, geometricele este mai degrabă o estetică de design stabilă pe care designerii se așteaptă să o vadă și peste câțiva ani. Cel mai comun mod în care va fi implementată este în esență prin lucruri plate, ca decorațiunile de perete sau covoare.
* Plantele ca sculpturi vii – Obsesia pentru plantele de apartament nu pleacă nicăieri, dar poate deveni mai creativă. Oamenii îmbrățișează mai mult natura cu ajutorul plantelor, folosind copacii și arbuștii într-un mod sculptural, un pom în ghiveci acționând aproape ca o operă de artă în sine. Odată cu apariția primăverii, dragostea noastră pentru a aduce natura în interior va continua, dar într-un mod mai sofisticat, cu încorporarea de plante (design biofil) și materiale naturale precum ratanul, trestia, pielea, iuta, răchita, ceramica și țesături, în corpuri de iluminat, mobilier și decorațiuni. Serele în miniatură și serele contemporane sunt un alt aspect care va fi în tendințe anul viitor, fie că implică adăugarea unui loc plin de plante într-un colț însorit al casei sau crearea unui spațiu inspirat de grădină cu tapet cu model.
* Dormitoare de lux – Cu toții ne dorim ca spațiile noastre să se simtă ca un refugiu, așa că pentru primăvara anului 2023, experiențele senzoriale din propria casă vor deveni mai importante ca oricând. Pe măsură ce oamenii își actualizează casele în 2023, ei iau în considerare lucruri precum iluminatul, sunetul și tactilitatea, proiectând spații pentru a încuraja redresarea, înviorarea și relaxarea. Așadar, următoarea tendință de decorare a casei din primăvara anului 2023 o reprezintă spațiile de lux – în special dormitoarele. Pe măsură ce continuăm să regândim modul în care ne folosim spațiile, proiectându-le în jurul confortului și funcționalității maxime, dormitoarele noastre devin spații liniștitoare, asemănătoare unor stațiuni balneare, unde ne putem relaxa, reîncărca și restabili. În primăvara anului 2023 (dar și după aceea), vom vedea că dormitoarele au lenjerii de pat luxoase, saltele confortabile, tăblii tapițate elegante și spații dedicate pentru relaxare, yoga sau meditație.
* Curbe (ne)bănuite – În primăvara anului 2023 și ulterior, vom continua să vedem o mulțime de mobilier soft și rotunjit – spătare curbate, brațe înclinate pe canapele, colțuri de cascadă rotunjite pe blaturi, birouri și console, otomane confortabile și piese de accent curbate. Curbele conferă personalitate instantanee unui spațiu și creează un sentiment de delicatețe și feminitate. Cu toate acestea, nu trebuie să va simițiți obligați să adoptați numai arcade și curbe, dacă nu sunteți siguri de această estetică. Există modalități mai simple de a aduce această tendință de design în casa dvs. Dacă un singur spațiu ar putea cuprinde majoritatea tendințelor de decor din primăvara 2023, acesta ar fi o bucătărie relaxantă, ușoară și aerisită, cu corpuri de iluminat moderne și elegante, care încorporează elemente naturale precum plantele, lemnul în nuanțe calde și scaunele de bar curbate din ratan, o bucătărie atât atemporală, cât și în tendințe. Curbele pot aduce un aspect modern și tineresc unui spațiu – sau pot adăuga o notă elegantă și extravagantă – în funcție de modul în care sunt folosite.
* Viața în aer liber – În primăvara anului 2023, proprietarii de case se vor concentra pe transformarea zonelor exterioare și a teraselor în mini destinații de vacanță pentru viața în aer liber, așa cum o demonstrează popularitatea șemineelor în aer liber și a gropilor de foc, a piscinelor, a televizoarelor și a grădinăritului cu paturi înălțate. Oamenii își creează propriile oaze private în curte, cu terase închise, garduri de intimitate și creează terase și zone de piscină decorate luxos. Încorporarea acestor tendințe de decor de primăvară în casa dvs. nu trebuie să vă golească pușculița. De fapt, adăugarea doar a unuia sau a două elemente noi poate oferi casei un aspect cu totul nou – fie că este vorba de o piesă de accent curbată sau de una sau două perne luxoase în dormitor.
* Unicitate și eclectictism – „Unic și eclectic” nu înseamnă doar decorarea într-un mod neașteptat; este, de asemenea, o sărbătoare a culturii și a personalității. „Pentru primăvară, este important să lăsați mobilierul și decorul să spună o poveste, încorporând siluete, culori și modele unice inspirate de pasiunile voastre”, ne sfătuiesc specialiștii. Alegând mobilierul potrivit pentru această mentalitate, ei recomandă „să începem cu un tip de material care să ne reconforteze, fie că este vorba de ratan sau de o țesătură moale pe care să vă placă să o atingeți”. După material, „gândiți-vă la culoare: ceea ce face un design strălucit este profunzimea și contrastul”. Alte modalități de a încorpora o estetică unică în spațiul dvs. în acest sezon include aprovizionarea cu suveniruri din călătorii sau cumpărarea numai de articole lucrate manual.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g42658595/spring-home-decor-trends-2023/
https://www.housebeautiful.com/room-decorating/colors/g1180/spring-decorating-ideas/?slide=10
https://www.livingspaces.com/inspiration/ideas-advice/styles/10-home-decor-trends-that-will-be-big-in-spring
https://www.thezoereport.com/living/spring-2023-home-decor-trends