Dacă războiul lansat de Rusia în Ucraina pare să devină un conflict amenințător pentru întreaga lume, fostul președinte american, Donald Trump, a găsit o soluție rapidă. „Îi spui lui Putin niște lucruri pe care n-ar dori să le audă, îi spui lui Zelenski niște lucruri pe care n-ar dori să le audă, după care îi bagi pe oameni într-o cameră, îi bați cap în cap și rezolvi problema” – aceasta ar fi soluționarea conflictului în opinia lui Donald Trump. Declarația este menționată de cotidianul britanic The Independent, care citează un interviu acordat de Trump unui post de radio american.
Din nefericire însă, războiul din Ucraina este departe de a lua sfârșit, iar presa internațională nu face decât să evidențieze gravitatea situației. Este totodată adevărat că principalele personaje implicate nu stau degeaba, chiar dacă demersurile lor sunt uneori învăluite în mister.
„Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a sosit la Beijing pentru o vizită de trei zile. ‚Am cele mai calde și cele mai plăcute amintiri legate de această țară și de colaborarea mea cu liderii Republicii Populare Chineze’”, afirmă președintele Lukașenko, citat de agenția chineză de presă Xinhua. „Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, Lukașenko urmează să se întâlnească cu președintele Xi și ar urma să semneze acorduri de cooperare în sectorul comercial, precum și în cel al tehnologiei și al educației”, notează și South China Morning Post, un ziar din Hong Kong. În ceea ce îl prvește, cotidianul american The New York Times amintește că „vizita lui Lukașenko survine la scurt timp după ce Statele Unite au acuzat Beijingul că se pregătește să trimită armament și muniție în Rusia pentru a o sprijini în războiul din Ucraina”.
Temută și urmărită îndeaproape, Rusia continuă să își alarmeze vecinii. „Finlanda începe să-și construiască propria cortină de fier în fața Rusiei”, titrează cotidianul francez Le Figaro. Același ziar precizează că, „începute ieri (28 februarie), lucrările vizează deocamdată un proiect-pilot de 3 km, în apropierea unui sat de frontieră”.
Atât de greu încercată, Ucraina pare totuși să primească o veste bună. Citat de publicația ucraineană în limba engleză Kyiv Post, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar fi declarat că, „într-un viitor mai îndepărtat, Ucraina va deveni membră a NATO”. Dar, pe câmpul de luptă, situația este cât se poate de grea. Din ziarul francez Le Monde, aflăm că, potrivit unor surse ale armatei ucrainene, „situația din jurul orașului Bahmut rămâne cât se poate de grea, orașul devenind un adevărat epicentru al luptelor dintre forțele ucrainene și cele ruse. În plus, potrivit aceluiași ziar, “grupul de mercenari Wagner susține că a ocupat în totalitate un sat din apropiere”.
La Moscova, ziarul Pravda pare măcinat de întrebări. „De ce apărarea antiaeriană nu a reușit să doboare o dronă care a zburat, zilele trecute, în zona Moscovei?”, se întreabă autorul unui articol. Iar același ziar explică de ce „e prea deverme ca Putin să apese butonul roșu”, adică butonul care lansează un atac nuclear. „Nu avem nevoie de o lume fără Rusia”, ar fi declarat fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, citat de același ziar. „Împotriva noastră se folosește orice cade la îndemână. Așa a fost mereu, așa e și acum”, s-a plâns președintele rus, Vladimir Purin, la reuniunea de ieri (28 februarie) a Serviciului Federal de Securitate, FSB. Iar dacă răsfoim ziarul Izvestia, observăm că acuzațiile la adresa Occidentului și, implicit, a Ucrainei, au continuat să curgă: „Știm că nu au ezitat niciodată să apeleze la radicali și la extremiști pentru a-și atinge interesele, și asta, în pofida declarațiilor lor sforăitoare împotriva terorismului internațional”, ar fi spus Putin, citat de același ziar.
Dar și la capătul celălalt al Europei, respectiv, în Marea Britanie, au loc evenimente interesante. În centrul atenției este noul premier britanic, Rishi Sunak, care promite un acord mai avantajos pe tema atât de disputatului Brexit, mai ales în privința Irlandei de Nord. Părerile sunt însă împărțite, după cum arată și titlurile unor articole din presa britanică. „Nigel Farage consideră că este absolut dezgustător faptul că premierul i-a cerut Regelui Charles să se implice în discuțiile pe tema Brexitului”, notează cotidianul The Guardian. “Am pierdut o dată, să învățăm să nu mai repetăm asta”, avertizează cotidianul The Times. Iar The Telegraph conchide: “UE a descoperit că are nevoie de Marea Britanie mai mult decât credea”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR