Spania este o țară care a trezit întotdeauna interesul. Datorită istoriei, literaturii, a peisajelor, a felului de a fi al oamenilor, a diversității culturale a regiunilor, a modului în care știe să-și atragă necontenit turiștii.
Câți dintre noi nu am fost încântați de imensul potențial muzical al limbii spaniole, de molipsitoarea bucurie de a trăi a spaniolilor, de arhitectura inovatoare a lui Antoni Gaudí sau de decorațiunile maure de la Alhambra, de gastronomia variată cu îmbietoarele tapas (denumirea provine de la micile gustări care erau oferite cândva călătorilor, fiind așezate deasupra cupei cu vin) sau vestita paella, un preparat culinar conceput pentru a fi consumat în companie/împreună?
Mulți declară fără urmă de echivoc faptul că Spania reprezintă destinația de vacanță preferată sau că oricând, și-ar dori să o viziteze din nou.
Personal, consider că este un ținut fabulos care invită și așteaptă să îl (re)descoperim cu generozitatea și bucuria unei destinații care știe că are multe de oferit.
Dar, pe lângă tot acest concert al lumii sale dinamice încărcată de influențe celtice, romane și maure, Spania mai poate oferi o experiență unică, una spirituală care – conform multora – lasă urme adânci asupra protagoniștrilor săi: El Camino de Santiago (Drumul către Santiago de Compostela sau Drumul Sfântului Iacob).
Ce reprezintă pe scurt acest Drum parcurs vreme de un mileniu de pelerini sosiți din toată lumea? Înseamnă o regăsire și o purificare a sinelui, pentru că „Nu există vânt favorabil pentru cel care nu știe spre ce port se îndreaptă” (Seneca), mai înseamnă armonie în fața haosului.
El Camino de Santiago îi învață pe pelerini să redescopere discerământul între lucrurile superflue și cele esențiale ale vieții, este pentru omul de la oraș – după cum a spus Goethe – „marele calmant al sufletului modern”.
În plus, pentru spanioli, redescoperirea în sec. al IX-lea a rămășițelor sfântului care a predicat în timpul Spaniei romane, a reprezentat un simbol care a condus la răspândirea creștinismului în peninsulă, dar a fost și o încurajare pentru a lupta împotriva maurilor lui Al-Andalus.
Orice-ar fi, cert este că odată ce ai vizitat-o, Spania nu te poate lăsa indiferent.
Autor: Veronica Popa