Autoritățile georgiene au retras proiectul de lege privind agenții străini, pe fondul protestelor

Partidul de guvernământ Visul Georgian și majoritatea parlamentară au decis să retragă proiectul de lege privind agenții străini, care a provocat tulburări în societate, se arată într-un comunicat publicat joi de Partidul Visul Georgian. ”În calitate de partid aflat la guvernare care este responsabil, am luat decizia de a retrage proiectul de lege pe care l-am susținut necondiționat”, se arată în declarație.

De asemenea, în declaraţie se mai specifică că, odată cu reducerea fondului emoțional, forța politică aflată la guvernare intenționează să explice mai bine populației la ce urma să folosească legea agenților străini și de ce a fost necesar să se asigure transparența activităților organizaţiile guvernamentale şi mass-media. Vom organiza întâlniri pentru a prezenta adevărul publicului larg, oferind toate detaliile, se arată în comunicat.

Se mai precizează în comunicat că Georgia va menține pacea și stabilitatea, va continua drumul demn către Europa, care este alegerea fundamentală a poporului georgian. Pe 8 martie, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că legea privind agenții străini din Georgia este contrară obiectivului țării de a adera la UE. Potrivit lui Borrell, adoptarea finală a legii ar putea avea consecințe grave pentru relațiile UE-Georgia. Ulterior acestei declaraţii, în aceeași zi, 8 martie, Gheorghi Vaşadze, liderul partidului de opoziție Strategy Agmashenebeli, a dat un ultimatum autorităților prin care a solicitat retragerea legii agenților străini din Parlament și eliberarea tuturor protestatarilor reținuți în ziua precedentă.

Joi, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Georgia a anunţat că poliția georgiană a reținut 133 de persoane în timpul protestelor desfășurate în perioada 7-8 martie lângă Parlamentul din Tbilisi. Marți, în urma primei lecturi a Legii agenților străini în Parlament, liderii opoziției și-au îndemnat susținătorii să participe la un miting, unde au avut loc confruntări cu poliția, care a folosit forța împotriva protestatrilor./vdraguta/gpodea

www.interfax.ru – 9 martie