Comisia Europeană îşi doreşte ca într-un an să se revină la politicile bugetar-fiscale de dinainte de pandemia de COVID

Comisia Europeană îşi doreşte ca într-un an să se revină la politicile bugetar-fiscale de dinainte de pandemia de COVID şi criza în energie. Politicile bugetare şi fiscale pe care Comisia le propune pentru urmatorul an sunt prezentate astăzi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Economie şi Finanţe. Corespondentul RRA, Bogan Isopescu, are detalii:

Reporter: Comisia le va prezenta miniștrilor statelor membre orientările sale privind politica bugetară pentru 2024. Acestea prevăd revenirea la politicile de bună guvernanță din perioada dinaintea crizei COVID și a celei din energie, iar statele membre sunt sfătuite să ia măsuri încă de anul acesta, pentru a avea o trecere lină de la un cadru la altul, ceea ce înseamnă o atenție sporită la deficitul bugetar, o datorie publică în scădere, susținerea investițiilor publice și reducerea cheltuielilor bugetare. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, spune că perioada actuală este încă marcată de incertitudini și volatilitate, așa că măsurile pe care consiliul le ia trebuie să aducă stabilitate.

O altă discuție vizează consecințele economice și financiare ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar Consiliul va insista pe aspectele legate de piața de energie, mai ales că instituțiile europene se pregătesc să adopte noile reglementări în domeniu. Un alt subiect este bugetul european pentru 2024./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie