Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Centrul pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie în situaţii de urgenţă din România şi Ucraina a fost inaugurat la Siret, nordul României, în prezenţa ministrului român e Interne, Lucian Bode, a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi coordonatorului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Dan Paul Iamandi.
Investiţia în proiectul de la Siret, în valoare totală de circa 5 milioane de euro din fonduri europene, a presupus înfiinţarea unui poligon de pregătire şi antrenament, a unui heliport ce permite aterizarea pe timp de noapte, dar şi amenajarea de construcţii modulare, săli de curs, birouri, spaţii de cazare permanente pentru 30 de cursanţi şi terenuri de sport.
La Siret există şi o bază de pregătire a pompierilor, dotată cu un laborator pentru exerciţii practice de stingere a incendiilor, un poligon de antrenament, un iaz pentru exerciţii la intervenţia cu barca pneumatică, un turn de instrucţie, o sală de sport şi un labirint în care se simulează salvarea victimelor prinse în locuri greu accesibile.
2) O delegație a Comitetului Ad Hoc pentru migrație al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a efectuat recent o vizită de documentare asupra situației refugiaților din Ucraina aflaţi în Republica Moldova. Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu partenerii de dezvoltare, depune toate eforturile să ofere educație de calitate și oportunități de încadrare în societate, într-un mediu prietenos pentru toți copiii din familiile refugiate din Ucraina, a declarat Adriana Cazacu, secretar de stat. Pentru a face față crizei refugiaţilor, au fost identificate instituțiile de învățământ care pot încadra copii refugiați din Ucraina, respectiv elaborate actele normative de referință și materialele suport cu privire la încadrarea copiilor.
Au fost alocate mijloace financiare pentru hrana copiilor refugiați. Au fost organizate online examenele de absolvire și admitere, copiilor le-au fost create condiții pentru odihnă pe timpul verii în tabere, au fost organizate cursuri de limba română, consultații cu psihologii, participarea la activitățile centrelor pentru copiii.
În sistemul de învățământ general din Republica Moldova sunt încadrați 1179 de elevi refugiaţi, care fac studii în 227 de instituții. De asemenea, cele 222 de grădinițe propuse copiilor ucraineni sunt frecventate de 708 copii.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.