Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) La Chișinău au fost lansate două proiecte în valoare totală de peste 8,4 milioane de dolari menite să sporească reziliența și să susțină refugiații și comunitățile-gazdă din Republica Moldova. Inițiativele sunt finanțate de Guvernul Japoniei și vor fi implementate în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Primul proiect, cu o valoare de 6,8 milioane de dolari va contribui la securitatea energetică, alimentară și comunitară în Moldova. Cea de-a doua inițiativă cu o valoare de peste 1,6 milioane de dolari a fost lansată pentru a susține abordarea provocărilor de securitate umană din țara noastră.
Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că în cadrul primului proiect, aproximativ 85.000 de gospodării din Republica Moldova vor putea să-și crească securitatea energetică prin investiții în energia regenerabilă. Al doilea proiect urmărește fortificarea securității oamenilor din Moldova care se confruntă direct cu urmările războiului din Ucraina. 1.200 de refugiați și 40.000 de cetățeni ai Republicii Moldova implicați în procesul de găzduire a refugiaților vor primi această asistență. Același proiect va consolida capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă să poată sprijini cetățenii moldoveni, dar și refugiații, să fie integrați în societate și pe piața muncii, a precizat Recean.
Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoichiro Yamada, a declarat că proiectele sunt parte a pachetului de 27 de milioane de dolari pe care l-a anunțat Guvernul Japoniei în decembrie anul trecut ca asistenta umanitară pentru refugiații ucraineni și pentru comunitățile moldovenești care au găzduit acești refugiați.
Potrivit datelor statistice, de la începutul războiului din Ucraina, circa 1 milion de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova, iar peste 100.000 dintre aceștia au rămas pe teritoriul Moldovei.
2) Casa de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea, jumătatea sudică a României, a găzduit premiera absolută a spectacolului caritabil „Mriya”, realizat de copiii ucraineni refugiaţi în parteneriat cu Teatrul municipal „Ariel”. Mriya înseamnă speranţă, vis, dorinţă şi dor. Este şi numele avionului-simbol al Ucainei, An-225 Mriya, al cărui zbor, în viitor, poate aduce speranţă în sufletele celor care şi-au părăsit ţara lovită de război, au declarat organizatorii. Spectacolul este creaţia copiilor ucraineni din Vâlcea, care invită publicul să-i vadă şi trăiască alături de ei emoţii şi speranţe.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.