„Vinovat de recentele scurgeri de informații delicate pe tema războiului din Ucraina este liderul unui mic grup de chat și gaming de pe internet, în vârstă de 21 de ani, membru al biroului de informații din cadrul Gărzii Naționale Aeriene a statului Massachusetts”, anunță cotidianul american The New York Times. Același ziar dă și numele persoanei în cauză: e vorba despre „Jack Teixeira, coordonatorul unui grup online pe nume Thug Shaker Central, care reunea vreo 20-30 de tineri”. De altfel, vestea a apărut ulterior în majoritatea ziarelor străine. Potrivit ziarului britanic The Guardian, „membrii grupului le-ar fi declarat unor jurnaliști de la Bellincat, Washington Post și The New York Times că dezvăluirea documentelor s-ar fi datorat dorinței de a impresiona și nu de a determina vreo schimbare a politicii externe”. Referindu-se la același eveniment, cotidianul italian La Stampa subliniază că, „în ultima vreme, Teixera a fost probabil cea mai căutată persoană din America, dar mai grav este faptul că există temeri că s-ar mai fi scurs și alte informații, în afara celor deja dezvăluite”.
’Slavă lui Putin’: Cum s-au răspândit opiniile proruse în Africa”, este titlul unui articol apărut în același The New York Times. „Materialele proruse, în care este prezentată o versiune deformată a războiului din Ucraina și care susțin interesele Rusiei în Africa, se bucură de o tot mai mare audiență pe continent”, relevă ziarul american. “Sunt niște materiale de mâna-ntâi”, afirmă un african ivorian în încheierea articolului.
Dar să vedem ce relatează de fapt ziarele străine – occidentale și rusești – despre ultimele evenimente din Ucraina. “Trupele rusești blochează ultimul drum de acces în Bahmut”, titrează cotidianul britanic The Telegraph, citând surse ale Moscovei. Același ziar îl citează însă și pe Evgheni Prigojin, comandantul mercenarilor Wagner, care “ar fi contrazis Ministerul rus al Apărării, afirmând că drumul spre Bahmut e încă accesibil”. Pe de altă parte, tot în The Telegraph, “șeful Statului Major al Ucrainei, generalul Oleksii Gromov, afirmă că, în Bahmut, numai în ultimele două săptămâni, rușii au pierdut peste 4500 de oameni, Moscova dovedind astfel că nu îi pasă de costurile umane ale unei eventuale victorii asupra orașului”. Pe de altă parte, ziarul moscovit Pravda afirmă că, “potrivit unor analiști americani, Rusia este la un pas de a crea o alianță împotriva Ocidentului, un prim exemplu în acest sens fiind relațiile Rusiei cu India”. “Americanii se abțin să amenințe India cu sancțiuni pentru cooperarea sa cu Rusia, iar numai acest simplu fapt spune multe”, conchide ziarul rusesc. “Riscurile unei ciocniri între Rusia și NATO sunt în creștere”, afirmă adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Grușko, citat de Izvestia, un alt cotidian rusesc. Potrivit celor de la Izvestia, viceministrul rus ar fi vorbit “despre o posibilă desfășurare de armament nuclear în Finlanda și despre o militarizare a bazinului arctic”. Dar, potrivit declarațiilor viceministrului rus, “Moscova consideră că este încă prematur să se vorbească despre existența unei amenințări în această privință”. Cât despre ajutorul acordat Ucrainei, o veste e anunțată de ziarul francez Le Monde: “Germania a autorizat Polonia să trimită în Ucraina cinci avioane MIG-29”. Dar, oricum ar sta lucrurile în Ucraina, “președintele țării, Volodimir Zelenski, le-a adresat concentățenilor un apel, cerându-le să nu renunțe la calea ce trebuie urmată”, relatează cotidianul german Frankfurter Allgemeine. “Comparativ cu anul trecut, lucrurile stau acum mai bine în multe locuri, dar asta nu înseamnă că războiul poate fi ignorat”, ar fi spus Zelenski, citat de același ziar.
În sfârșit, după cum era de așteptat, nici vizita în Irlanda a președintelui american Joe Biden nu a acăpaat atenției jurnaliștilor. Notăm și noi câteva observații interesante: “În timpul vizitei sale în Irlanda, Joe Biden a confundat All Blacks cu Black and Tans”, titrează cotidianul britanic The Guardian. Potrivit aceluiași ziar, “confuzia nu este tocmai minoră, întrucât All Blacks este o echipă de rugby din Noua Zeelandă, iar Black and Tans este numele unor forțe militare britanice”. În plus, “echipa irlandeză de rugby a învins echipa neo-zeelandeză, iar rebelii irlandezi au fost implicați într-un conflict sângeros cu forțele Black and Tans”. Dar în Irlanda, ziarul The Irish Times trece cu vederea această scăpare și afirmă: “O gafă delicioasă, omul e tonic”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR