Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Peste patru milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului din ţara vecină, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Puţin peste 4.000 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise peste 128.500 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de circa 50%.
2) Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut zilele trecute Guvernului ca, pe lângă compensaţiile din fonduri europene, să vină, în condiţiile menţinerii sprijinului pentru Ucraina, cu măsuri pentru a echilibra situaţia internă legată de problemele cauzate fermierilor români de importu de cereale ucrainene.
Noi ajutăm Ucraina şi suntem deschişi. Le-am facilitat tranzitul de cereale, a spus Iohannis. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România, şi o face în continuare. Nu le luăm taxe, dar în nici un caz nu putem să acceptăm ca situaţia să se întoarcă împotriva fermierilor români şi, de aceea, trebuie găsite cele mai bune soluţii pentru a proteja fermierul român, pentru a ajuta în acelaşi timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni şi se vor găsi soluţii, a adăugat şeful statului.
Amintim că într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, 5 ţări, între care şi România, au solicitat reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina. După Polonia şi Ungaria, şi Slovacia a anunţat zilele trecute interzicerea exporturilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. Afluxul acestor produse ieftine ajunse pe pieţele din Europa Centrală a provocat nemulţumirea fermierilor locali, care s-au plâns că nu pot face faţă concurenţei celor ucraineni.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional