Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Un studiu realizat în România arată modul în care refugiaţii ucraineni s-au integrat în această ţară după mai bine de un an de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), mulţi ucraineni şi-au găsit deja de lucru în România şi şi-au înscris copiii în şcoli. OIM a studiat situaţia refugiaţilor, problemele şi nevoile acestora. Potrivit rezultatelor sondajului, o parte semnificativă a ucraineanilor s-a integrat în societatea locală.
De exemplu, 86% dintre refugiaţi au solicitat protecţie temporară, două treimi (61%) sunt înregistraţi la serviciile de sănătate româneşti, iar şcolile locale sunt frecventate de un număr record de copii ucraineni, 91%.
Este important de remarcat că înscrierea la şcoală este una dintre condiţiile pe care ucrainenii trebuie să le îndeplinească dacă vor să beneficieze de ajutor financiar de la stat pentru cazare şi masă în cadrul noului program de sprijin pentru refugiaţii veniţi din Ucraina.
De asemenea, sondajul arată că jumătate dintre refugiaţii ucraineni (51%) şi-au găsit deja un loc de muncă în România, 24% sunt în căutarea unui serviciu, iar 45% dintre participanţii la studiu nu îşi caută de lucru. 51% dintre refugiaţii ucraineni chestionaţi şi-au exprimat intenţia de a rămâne în România, iar 31% dintre cetăţenii veniţi din Ucraina au declarat că s-au stabilit deja aici, în timp ce 10% dintre respondenţi au afirmat că au reşedinţa în Ucraina. Ajutorul de cazare a fost obţinut de 57% dintre cei care au fugit de război, în timp ce 56% au primit sprijin financiar şi alimentar.
Principalele nevoi ale refugiaţilor ucraineni din România sunt următoarele: sprijin financiar – 57%; informare – 51%; servicii medicale – 50%; materiale sanitare şi de igienă – 39%; produse alimentare – 36%.
Refugiaţii ucraineni din România au raportat probleme legate de necunoaşterea limbii române (74%), angajare (25%), accesul la servicii medicale (12%) şi şcolarizarea copiilor (10%).
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Vasile Captaru, Radio România Internaţional