În Grecia, alegerile parlamentare au fost câștigate de liderul partidului Noua Democrație (ND), aflat la putere, premierul Kyriakos Mitsotakis, lăsându-l cu mult în urmă pe principalul său rival, liderul opoziției de stânga Syriza, Alexis Tsipras, informează presa internațională. Totuşi, repartizarea locurilor nu asigură o majoritate suficientă pentru a guverna fără a fi nevoie de formarea unei coaliții, Mitsotakis sugerând deja că vor fi necesare noi alegeri, analizează 20 Minutos. Mitsotakis şi-a exprimat convingerea că, pe baza rezultatului de duminică şi a sistemului proporţionalităţii consolidate, care se va aplica la următoarele alegeri, „Noua Democraţie va avea o majoritate puternică”, citează Kathimerini. După cum se poate observa din rezultatele alegerilor, partidul câștigător a fost creditat în mare măsură cu o competență administrativă, pentru modul de gestionare a crizelor de către guvern, iar partidului învins i s-a imputat, sub forma unei dezavuări colective, tocmai opoziţia față de normalitate, analizează To Vima. Alegătorii par să-l fi răsplătit mai mult pe Mitsotakis pentru îndeplinirea promisiunii care l-a dus la câștigarea alegerilor generale din 2019: obținerea stabilității economice după trei salvări financiare și un deceniu de austeritate dureroasă, crede La Razon. Astăzi, Grecia nu este doar în fruntea creșterii economice în UE, ci a și atras din nou investiții străine. Datorită acestui boom economic, guvernul conservator a scăzut taxele și a crescut pensiile și salariul minim, explică La Razon. Totuși, scăderea puterii de cumpărare rămâne între principalele preocupări ale unei populații care a făcut sacrificii dureroase în ultimii zece ani, opinează Le Point. Una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor din Grecia a fost ca partidul NIKI (Victorie), care s-a prezentat drept soluția „antisistemică”, să ajungă la un pas de a intra în Parlament, notează Dikaiologitika. Având drept „stindard” credința ortodoxă, valorile elenismului și susţinerea familiei, partidul NIKI a reușit să fie o prezență puternică mai ales în nordul Greciei, unde a strâns procente de peste 5% în mai multe regiuni, adaugă ziarul elen.
Analizând ecourile Summit-ului G7, care s-a desfășurat în Japonia, Diario de Noticias constată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost vedeta reuniunii. La Hiroshima, Zelenski a reiterat că, atât timp cât invadatorii ruși vor rămâne în Ucraina, nimeni nu va sta la masa negocierilor cu Rusia, și a plecat din Japonia cu o importantă victorie, după o serie de întâlniri bilaterale cu liderii prezenți la summit, începând cu președintele SUA, Joe Biden, detaliază Diario de Noticias. Biden a promis Kievului că va trimite mai multe arme, muniție și vehicule blindate, în valoare de 375 de milioane de dolari, după ce vineri a dat undă verde aliaților să livreze Ucrainei avioane de vânătoare F-16 de fabricaţie americană și a fost de acord cu instruirea piloților ucraineni, adaugă ziarul portughez și continuă: Zelenski s-a întâlnit și cu președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, un alt invitat la G-7, mulțumindu-i pentru sprijinul umanitar și pentru asistența constând în vehicule de deminare și echipamente de protecție. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele Indoneziei, Joko Widodo, unul dintre reprezentanții Sudului global prezenți la Hiroshima, notează Diario de Noticias. La rândul său, Moscova a reacționat susținând că reuniunea G7 nu ar fi fost altceva decât un „spectacol de propagandă”, Ministerul Afacerilor Externe rus denunțând un așa-numit „incubator de măsuri distructive care subminează stabilitatea globală”, reține Diario de Noticias. „Zelenski, 40; Putin, 0”, conchide ironic El Pais, după victoria diplomatică, în fața a circa 40 de lideri, a președintelui ucrainean, în 48 de ore.
În același timp, China a ripostat batjocoritor la declarațiile făcute de premierul britanic Rishi Sunak la summit-ul G7, potrivit căruia Beijingul “reprezintă o amenințare la adresa securității mondiale”, notează The Independent. China a susținut că Marea Britanie ar fi un vasal al Statelor Unite și a avertizat că relațiile sale cu Londra vor fi afectate pe termen lung. “Cerem părții britanice să nu mai profereze insulte la adresa Chinei și să evite slăbirea în continuare a relațiilor sale cu Regatul Unit“, subliniază autoritățile de la Beijing, citate de The Independent. În plus, China l-a admonestat și pe ambasadorul japonez, pentru a-și exprima protestul față de declarațiile menite ”să obstrucționeze și să atace China”. Adjunctul ministrului de externe al Chinei, Sun Weidong, a spus că Japonia a colaborat cu celelalte țări prezente la reuniunea G7 la o serie de activități vizând un ”amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei, încălcându-se principiile de bază ale legislației internaționale și spiritul documentelor politice semnate între China și Japonia”, făcând referire la Declarația Comună dintre China și Japonia, survenită în 1972, explică The Independent.
O reuniune G20 privind turismul a început luni în Kashmirul administrat de India, a cărei organizare pe teritoriul disputat a fost condamnată de China și de Pakistan, consemnează Le Devoir. China, membru G20, a anunțat că nu participă la eveniment, iar Pakistanul, care nu este membru G20, dar controlează o mică parte din Kashmir, a declarat că găzduirea întâlnirii acolo ar fi încălcat dreptul internațional, rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și acordurile bilaterale, menționează Le Devoir. Drumurile care duc spre locația reuniunii au fost recent asfaltate, iar culorile drapelului indian sclipesc pe stâlpi, părând să marcheze o „întoarcere la normalitate și pace” în zonă, în timp ce India promovează turismul în Kashmirul vizitat de peste un milion de indieni anul trecut, scrie Arab News. Poliția a avertizat că securitatea a fost înăsprită „în locațiile vulnerabile, pentru a evita orice risc de atac terorist în timpul reuniunii G20”, primul eveniment diplomatic din teritoriu de când New Delhi l-a adus sub controlul său direct în 2019, completează Arab News și amintește că India deține președinția G20 pentru 2023 și are programate peste 100 de reuniuni în țară.
(Cristina Zaharia)