Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Zeci de copii ucraineni au participat la activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, organizate de Centrul pentru Resurse Civice din Constanţa (sud-estul României). Evenimentul a făcut parte din Programul Constanţa pentru Ucraina desfăşurat de Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul Fundaţiei Terre des Hommes România şi Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
În cadrul acestei acţiuni, mai multe grupe de copii au luat parte de activităţi diverse. Au fost organizate 7 grupuri de copii de diferite vârste, care au participat la ateliere de lucru manual, pictură pe faţă, modelare de baloane, proiect ştiinţific, desene cu cretă, joc de dezvoltare psihologică, competiţii sportive şi treasure hunt. La final, a avut loc un spectacol de dansuri şi cântece, susţinut de micile talentele din centru.
Fiecare copil participant a primit câte un mic premiu. Organizatorii au declarat că locurile la eveniment s-au epuizat rapid şi că au încercat să aducă un zâmbet copiilor ucraineni fugiţi din calea războiului şi aflaţi la distanţă de taţi, bunici sau fraţi mai mari.
2) Senatul României, în colaborare cu Centrul Ucrainean pentru Securitate și Cooperare (CUSC) a organizat şi găzduit la sediul camerei superioare a Parlamentului expoziția de fotografie ”Anul Invincibilității. Fără cale de întoarcere”. Expoziția prezintă fotografii ale unor clădiri civile (clădiri rezidențiale, complexuri sportive, școli și grădinițe), distruse de rachetele rusești.
În alocuțiunea rostită cu acest prilej deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a salutat organizarea unui eveniment atât de important în incinta Parlamentului României, una dintre primele instituții din Europa care au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. El a reamintit solidaritatea impresionantă a românilor față de vecinii ucraineni, încă din primele ore ale invadării Ucrainei de către Rusia şi a mulțumit din nou poporului român, instituțiilor statului român, Guvernului, Parlamentului, pentru tot sprijinul de care au dat dovadă.
La expoziție au fost prezenți Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei la București, Iulian Chifu, Consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, Radu Mihail, Preşedinte al Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România (USR) din Senat, Cristian Băcan, deputat liberal, Anna Neplii, jurnalistă la Kyiv Post, Shakhnoza Yusupova, refugiată ucraineană din Harkiv, studentă la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității Bucureşti, Inessa Shehai, reprezentantă a Centrului Comunitar Ucrainean din București ”MALVA”.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.