Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 13 iunie 2023, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: CAROL și ELISABETA – Iubire și neatârnare. Scenariu de Liana Ceterchi, după volumul „Cu iubire tandră, Elisabeta” . „Mereu al tău credincios, Carol” – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888, apărută în anul 2020, la Editura Humanitas. Traducerea: Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. În distribuție: Mircea Rusu și Liana Ceterchi. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Teatrul Naţional Radiofonic, în seria „Biografii, memorii”, are o tradiție în a propune publicului subiecte originale şi texte necunoscute. Se împlinesc 145 de ani de la Războiul de Independență din 1877-78, momentul crucial în care România devine stat autonom și regat; eveniment important pentru evoluția României ca stat european modern, sub conducerea primului său rege: Carol I de Hohenzollern. Scenariul radiofonic Carol şi Elisabeta – Iubire şi neatȃrnare este inedit pentru că prezintă războiul dintr-un punct de vedere personal, cu amănunte pe care doar o corespondenţă intimă le poate aduce la lumină. Povestea de dragoste dintre Regele Carol I şi Regina Elisabeta e „împlinită” cu detalii istorice şi diplomatice. Pătrundem în mrejele politice ale sfârșitului de secol XIX, când Sud-Estul Europei este frământat de lupta pentru neatârnare, în care relaţiile de familie cu cei care conduc Puterile europene sunt puse în slujba dobândirii independenţei poporului român. Pentru prima oară, cu mijloacele teatrului, sunt aduşi în atenţie primii Regi ai României în vremea Războiului de Independenţă, când Regele Carol a avut un rol de combatant activ şi de comandant al armatelor ruse și române, iar Regina Elisabeta, prin munca ei de soră de caritate, prin organizarea spitalelor și a Barăcii-spital din curtea Palatului Cotroceni, și-a câștigat renumele de „Mamă a rănițiilor”.
Propunerea de a realiza acest spectacol a venit din partea Lianei Ceterchi. Actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi a mai propus și a realizat, în anul 2019, în cadrul aceluiași proiect „Biografii, memorii”, un spectacol radiofonic despre viaţa Principesei Ileana, Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra; o evocare plină de farmec şi dramatism. Un documentar artistic care a omagiat memoria Principesei Ileana a României, un destin desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.
Ca și în cazul scenariului dedicat Principesei Ileana, adaptarea radiofonică este semnată tot de Ion-Costin Manoliu, autor al unor zeci de scenarii și adaptări radiofonice pentru spectacolele de teatru-document din seria „Biografii, memorii”.
„Precum un grădinar bun îngrijește rădăcinile copacului, la fel și un popor care se respectă își onorează trecutul, strămoșii. Războiul de neatârnare, de la 1877, este certificatul nostru de naștere, semnat cu sângele eroilor căzuți pe câmpurile de la Rahova, Grivița, Smârdan și Plevna.
Carol și Elisabeta – Iubire și neatârnare este un omagiu adus poporului român, autorului anonim al independenței noastre, eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și suveranitatea României. În prim-plan sunt cele două personalități luminoase: Regele Carol I și Regina Elisabeta – prima pereche regală a României, fondatorii statului de drept al României moderne, spectacolul fiind și o epopee eroică, întrețesută de frumoasa și impresionanta lor poveste de dragoste. Corespondența dintre ei, este o mărturie, un document important, care vorbește despre starea de spirit a celor doi soți, dar și a poporului român. În scrisorile lor, se distinge grija unuia pentru celălalt, dominată de grija pentru România și pentru viitorul ei.
Din momentul în care Principele Carol de Hohenzollern a acceptat tronul Principatelor Române, desprinderea de Poartă a fost scopul primordial pe agenda sa de lucru. Și-a luat această responsabilitate și a creat o armată modernă, instruită, dotată cu armament de ultimă generație, pe care a condus-o cu mână de fier, ca un bun strateg ce era, spre victorie. Dacă am fi pierdut războiul, nu am mai fi existat ca stat. Carol s-a evidențiat ca un reputat conducător al ambelor armate (română și rusă), câștigându-și prin fapte, iubirea, respectul și prețuirea poporului său, împărțind cu el lipsurile și primejdiile, punându-și viața în joc, pentru obținerea LIBERTĂȚII. Rămasă acasă, Elisabeta s-a ocupat cu diplomație de treburile țării, sub indicațiile prețioase ale ilustrului ei soț, și s-a implicat total în organizarea spitalelor. Personal, a îngrijit răniții din ambele armate, fie inamice, fie prietene, atrăgându-și astfel iubirea și prețuirea poporului, care a numit-o „mama răniților”.
Este emblematic faptul că semnul libertății noastre este coroana de oțel, făurită dintr-un tun turcesc capturat la Plevna. O armă îmblânzită sub forma unei coroane regale. O coroană ce nu aparține unei regalități obișnuite și nu este din aur. Este o coroană ce prețuiește mai mult: Libertatea și Suveranitatea poporului ei. Punându-și coroana pe cap, Carol I a rostit: «Ea e sfințită de sângele eroilor căzuți în lupta pentru dezrobirea patriei.»” – Liana Ceterchi
Spectacolul CAROL și ELISABETA – Iubire și neatârnare se va difuza și sâmbătă, 17 iunie 2023, de la ora 23.00, la Radio România Internațional 2.
Audiția cu public va avea loc miercuri, 20 septembrie 2023, de la ora 14.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, în cadrul celei de a VIII-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.
RADOR (9 iunie)