2023. június 12.

Ma eldől, hogy folytatódik-e a tanársztrájk

A sztrájkoló tanároknak hétfő délelőtt 10 óráig kellett bejelenteniük, hogy folytatják-e tiltakozásukat, miután a június 1-jétől a béremelések első részletét előíró rendeletet vasárnap a munkaügyi minisztérium honlapján közzétették. A részletekről Andrei Şerban, a közszolgálati rádió tudósítója így számolt be:.

Ez 25%-os emelést jelent ettől e hónaptól, és 50%-os emelést 2024. január 1-jétől, amikor majd új törvényt fogadnak el a köztisztviselők fizetéséről. Ha ebben sikerül megegyezniük, akkor Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a végrehajtó hatalom újabb ülésére kerül sor, amelyen döntenek a béremelésekről.

A szakszervezeti vezetők elismerték, hogy megkapták, amit akartak, egy kivétellel: 2024. január 1-től 100%-os emelést akartak, de a kormány azt mondta, hogy csak 50%-kal tudja emelni a béreket. A szakszervezetek azt kérték, hogy az új törvényt tegyék közzé, hogy a tanárok is láthassák.

Marius Nistor, Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetsége: Azt kértük, hogy 2024 folyamán a jövőbeni bértáblán szereplő összes fizetésemelést teljes egészében fizessék ki. Itt a kormány válasza az volt, hogy az első részletet 2024-ben, január 1-jén fizetik ki, a többit pedig 2025-ben, így logikus, hogy a kollégáink megkapják a szabályozási törvénytervezetet, és annak tartalmától függően holnapig választ adnak nekünk, amit közölni fogunk. (Radio România Actualităţi)

Ma várhatóan bejelenti lemondását Nicolae Ciucă miniszterelnök

A mai nap a kormánykoalíció számára is sorsdöntő, hiszen Nicolae Ciucă miniszterelnök várhatóan átadja mandátumát, hogy megkezdődhessenek a kormányváltással kapcsolatos eljárások. Ha a lemondás bejelentésére ma kerül sor, politikai források szerint a szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette kabinet eskütételének eljárása gyors lesz. Az egész mechanizmus magában foglalja: az államfővel való konzultációt, a miniszterelnök kinevezését, a kormánycsapat összeállítását, a szakbizottsági meghallgatásokat és a parlamenti beiktatási szavazást. A koalíciós pártok egyelőre nem állapodtak meg a miniszteri tárcák elosztásáról. Egyelőre nem tudni, hogy az RMDSZ tagja marad-e a koalíciónak, tekintettel arra, hogy, nem kíván lemondani a fejlesztési minisztériumról, amely az érvényben lévő megállapodás szerint az övé. Tegnap a Szövetség elnöke, Kelemen Hunor azt közölte, hogy amennyiben nem marad náluk a fejlesztési tárca, akkor az RMDSZ kilép a kormányból, azonban azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a környezetvédelmi minisztériumot egy másikra cseréljék és azzal is egyetértett, hogy a sportminisztériumot önálló igazgatóságként beolvasszák a családvédelmi minisztériumba. (RADOR Hírügynökség)

Dumitru Prunariu, az egykori űrhajós fia fogja vezetni az első repülőgépet, amely leszáll az új Vidombák – Brassó repülőtéren

Ezt Adrian-Ioan Veştea, a Brassó Megyei Tanács elnöke jelentette be ma.

Az eseményre június 15-én reggel kerül sor, amikor egy TAROM Boeing repülőgép 100 vendéget hoz a repülőtér kifutópályájára. Cătălin Prunariu pilóta Dumitru Prunariu fia Brassóban született és nőtt fel. Az új nemzetközi repülőteret a hétvégén avatták fel, amikor nyílt napot tartottak, és a helysznen repülési és zenei bemutatókat szerveztek. A június 15-i első repülés után a repülőtér megkezdi menetrendszerű működését. (Radio România Actualităţi)

Felfüggesztik a tanügyi sztrájkot

Az oktatási szakszervezetek szerint a helyi vezetőkkel folytatott konzultációt követően felfüggesztik az általános sztrájkot az oktatásban. A felfüggesztés feltétele, hogy a mai kormányülésen jóváhagyandó sürgősségi rendeletben külön cikkelyben rögzítsék azt az elvet, hogy a kezdő pedagógusok alapbérét a gazdaság bruttó átlagbérének megfelelő összegben állapítják meg. Ugyanakkor kérik az első béremelés, azaz az új bértörvényben előirányzott emelés 50%-ának megítélését. Az álláspontot írásban közölték a kormánnyal. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin