Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Trupa de actori supravieţuitori ai teatrului din Mariupol a prezentat în cadrul Festivalului Babel de la Târgovişte, sudul României, piesa ‘Strigătul Naţiunii’. Susţinem Ucraina! Prin cultură! Strigătul actorilor e Strigătul Naţiunii, se arată într-un comunicat al Teatrului „Tony Bulandra” Târgovişte
Trupa de actori a Teatrului Regional Academic Mariupol a fost invitată specială a celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Babel.
Regizorul McRanin, directorul teatrului dâmboviţean, a cunoscut-o pe Liudmila Kolosovici, directoarea artistică a trupei reconstituite de actori ucraineni, la Chişinău, când viziona spectacole pentru festival.
La conferinţa de presă dinaintea spectacolului a fost prezent şi managerul teatrului din Mariupol, regizoarea Liudmyla Kolosovych. Erau mai mulţi regizori în Teatrul din Mariupol înainte de tragicul eveniment. Nu ştiu de ce am făcut ce am făcut, poate fiindcă eu rămăsesem în calitate de regizor supravieţuitor şi am considerat că asta este de datoria mea, ca regizor, să fac acest lucru, a spus Liudmyla Kolosovych despre spectacolul ‘Strigărul naţiunii’ / ‘The Cry of a Nation’, prezentat la Târgovişte. Managerul Teatrului din Mariupol a povestit că, după evenimentele tragice din oraş, supravieţuitorii au fugit undeva într-o localitate din vestul Ucrainei, la peste 1.400 de kilometri, la Ujgorod. De acolo au fost contactaţi şi alţi supravieţuitori cărora le-am transmis că teatrul trebuie să continue şi să încerce să facă un spectacol împreună, a amintit Liudmyla Kolosovych.
Împreună cu fosta directoare artistică, regizoarea Liudmyla Kolosovych, a scris piesa „Strigătul unei naţiuni”, după scrisorile şi poemele lui Vasil Stus, despre viaţa poetului disident ucrainean urmărit de Moscova, interzis şi, în final, omorât de Moscova în 1985, în închisoare, unde a fost închis în ultimii 13 din cei 47 de ani de viaţă ai săi.
Teatrul din Mariupol a fost bombardat pe 16 martie 2022. O parte din actorii teatrului au murit în urma bombardamentelor.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio România Internaţional