Concertul de la Ploiești, tragedia care a oprit activitatea Cenaclului Flacăra

Fenomenul cunoscut sub numele de ”Cenaclul Flacăra” s-a încheiat într-o seară furtunoasă la Ploieşti, în 1985. Concertul susţinut de Adrian Păunescu pe stadionul Petrolului s-a încheiat brusc. În urma lui au rămas 6 morţi şi 100 de răniţi. Episodul sângeros, trecut sub tăcere de autorităţile comuniste, a dus la interzicerea Cenaclului.  Cenaclul Flacăra a început în 1973 și a fost interzis în anul 1985. Ultima reprezentaţie, cea care a dus la închiderea Cenaclului de către autorităţile comuniste, a avut loc la Ploieşti, pe stadionul echipei Petrolul, în ceea ce se anunţa o frumoasă seară de vară, pe 15 iunie. Era spectacolul de muzică şi poezie cu numărul 1.615.

            În acea seară, tribunele fostului stadion „Petrolul” se umpluseră peste capacitate la cel ce era supranumit Woodstock-ul românesc. Spectacolul începuse la ora 18:00 și a durat până spre miezul nopţii, când o furtună violentă a declanşat tragedia.  Diverse formaţii au cântat, de-a lungul timpului, în aceste spectacole, dar şi artişti renumiţi, precum Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă. Adrian Păunescu nu intra de la început. Aştepta să se strângă toată lumea, dar mai ales cei care primiseră invitaţii.

            La spectacolul de la Ploieşti, scena, cu o copertină kaki, a fost aranjată în faţa tribunei I.

Adrian Păunescu intrase pe scenă, iar publicul era agitat şi fremăta.

 

            O furtună puternică începuse să-și arate semnele și, potrivit martorilor, se pusese problema anulării spectacolului, ipoteză refuzată de public, însă. Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, preciza în anul 2022, pentru presă:  „Legenda spune că tatăl meu a spus că ne luptăm cu natura. Nu este nici pe departe adevărat. El a susținut clar și răspicat contrariul: «Nu ne putem lupta cu natura». Așa a sunat discursul lui. Și a cerut acest lucru de câteva ori, ultima oară cu foarte puțin timp înainte ca scena pe care ne aflam cu toții să se prăbușească, moment în care s-a declanșat grozăvia”.

             Rafale puternice de vânt au provocat prăbușirea scenei pe care se desfășura spectacolul. În doar câteva fracțiuni de secundă, întreaga arenă a fost scufundată în beznă, iar oamenii din public s-au călcat în picioare. Oamenii au dat năvală spre ieșire, dar porţile mari era închise.

            În plus, se deschideau spre interior. În îmbulzeala generală, aceştia au dărâmat porţile, care s-au prăbuşit peste ei.  Bilanțul, 6 morți și zeci de răniți, a pecetluit soarta Cenaclului care a fost închis de oficialități.

Episodul a fost muşamalizat de autorităţile comuniste. Ancheta de după tragedie n-a reuşit să găsească nici un vinovat. Nimeni din conducerea de partid central şi locală nu a dat vreo explicaţie.

Alexandru Balaci

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://evenimentulistoric.ro/marturii-despre-interzicerea-cenaclului-flacara-de-catre-comunisti-in-1985-au-murit-calcati-in-picioare.html

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/ziua-in-care-s-a-stins-flacara-ultimul-spectacol-la-ploiesti-6-morti-si-zeci-de-raniti-filmul-distrugerii-cenaclului-lui-adrian-paunescu-898629.html

30 de ani de la tragedia de pe Ilie Oană, la Cenaclu Flacăra. Mărturia şefului Judiciarului Miliţiei Ploieşti