Companiile olandeze sunt interesate să investească în sectorul energetic românesc – a declarat într-un interviu, acordat reporterului Carmen Gavrilă, ministrul olandez de externe, Bert Koenders. El a mai spus că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen trebuie luată într-un viitor nu prea îndepărtat. Ministrul Bert Koenders a mai anunţat că Olanda sprijină iniţiativa românească de înfiinţare a unei curţi internaţionale pentru crime teroriste.
Bert Koenders: Salut această idee. Cred că este extrem de important să luptăm cu terorismul şi, în acelaşi timp, să ne asigurăm că facem asta prin procedurile legale internaţionale. Am vorbit cu ministrul Aurescu despre această idee pe care o aplaud. Evident, sunt câteva elemente legale care trebuie discutate, de exemplu ce este teorism şi ce nu, care ar fi procedurile potrivite, ori dacă acest tribunal internaţional va fi diferit de altele? Noi în Olanda am încercat să vedem dacă acest tribunal ar putea fi parte din Curtea Penală Internaţională, dar deocamdată nu avem o majoritate şi un consens în această privinţă. Idei ca cea privind acest tribunal sunt extrem de importante în lupta antiteroristă şi vom analiza împreună cu partea română în ce măsură este posibilă crearea acestui tribunal.
Reporter: De ce anume este nevoie ca Olanda să fie de acord cu aderarea României, măcar parţială, mai ales că în acelaşi timp Olanda este cel mai mare investitor străin în România, deci este clar că aici este ceva bun, inclusiv în ce priveşte climatul de afaceri şi legislaţia?
Bert Koenders: Da, avem legături economice, culturale şi politice foarte puternice cu România. Acordul Schengen este doar unul cu anumite reglementări foarte tehnice, aşadar, aici nu este o chestiune politică. Analizăm detaliile tehnice şi în acest context luăm decizii.
Reporter: Ce companii olandeze sunt interesate de resursele energetice româneşti din Marea Neagră?
Bert Koenders: Nu ştiu exact lista. Mulţi investitori olandezi sunt interesaţi. Să vedem ce posibilităţi sunt pentru ei.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie