Anul 2008 a însemnat un reper important în agenda politică și socială a Republicii Coreea și România, deoarece atunci s-a implementat un parteneriat strategic, parafat prin semnarea unei Declarații Comune. Astfel, România devenea prima țară din UE care stabilea relaţii la nivel înalt cu unul dintre importantele state asiatice – Republica Coreea. Este un document esențial, deoarece prin el s-a stabilit cadrul de cooperare pe termen mediu şi lung între cele două ţări, în domeniile politic şi de securitate, al schimburilor economice şi al diversificării investițiilor (prin valorificare complementarităţii statutului României de piaţă emergentă, cu o mare capacitate de a absorbi investiţiile străine şi al Republicii Coreea de economie în expansiune, în căutare de noi pieţe de desfacere). La acestea, s-a adăugat și extindea schimburilor în domeniile culturii, educației, științei și sportului.
Pentru a marca trecerea celor 15 ani, Ambasada Republicii Coreea în România, împreună cu Ministerul Culturii din România, a organizat, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, la Sala Studio, un spectacol inedit: Fashion Show Hanbok. În prim-plan au fost minunatele și fascinantele costume tradiționale coreene. În acest context, un rol semnificativ l-a avut Asociația pentru Cultură Coreeană, o organizație care promovează ținuta tradițională coreeană în întreaga lume. În acest fel, după Paris, Londra și New-York, această paradă a portului coreean a fost prezentată și la București!
În deschiderea spectacolului au luat cuvântul E.S. domnul Kap-soo Rim, ambasadorul Republicii Coreea în România, domnul Lucian Romașcanu, senator și fost ministru al culturii și E.S. domnul Andrei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România. Cei trei au subliniat faptul că Hanbok-ul reprezintă o moștenire a poporului coreean care merită să fie cunoscută de cât mai mulți și prin intermediul căreia poate fi înțeleasă frumusețea și stilul de viață al Coreei de la începuturile sale până astăzi.
Numeroșii invitați, printre care s-au numărat fostul președinte al României, domnul Emil Constantinescu și soția sa, înalți oficiali guvernamentali și parlamentari, membrii ai corpului diplomatic, personalități din domeniul cultural, educațional și media, au urmărit cu interes acest eveniment inedit în România.
La această paradă au participat patruzeci de modele (profesioniste, voluntare și studente de la Centrul de Studii Româno-Coreene dar și membre ale comunității K-Culture, printre care se numără cele de la Sarang Hanguk) care ne-au înfățișat cu multă căldură și generozitate, diversele ținute tradiționale coreene destinate ceremoniei regale, de nuntă, de zi cu zi dar și prin universul modei actuale inspirate de vechile costume.
Prin spectacolul Fashion Show Hanbok, organizat pentru a marca 15 ani de parteneriat strategic între Republica Coreea și România, am avut ocazia de a descoperi o adevărată comoară culturală: Hanbok-ul, rafinat şi elegant, care emană o frumuseţe în armonizarea perfectă între formă, structură și culoare. Cu o istorie de aproape 2000 de ani, acest costum tradițional coreean ne-a dezvăluit un secret – acela al longevității sale datorate stilului particular care s-a păstrat până în ziua de astăzi.
Dar, ce este Hanbok-ul?
Hanbok-ul este o îmbrăcăminte lejeră, bună pentru orice împrejurare și pentru orice anotimp. La femei acest costum este alcătuit dintr-o bluză și o fustă iar la bărbați dintr-o bluză și pantaloni. Pe deasupra acestui ansamblu, se pot adăuga diverse veste, jachete și paltoane. Croiala este simplă, cu marginile uşor rotunjite. Mânecile bluzei se deschid ca nişte aripi, în timp ce fusta se lărgeşte de sub bust şi cade elegant până jos. Ceea ce subliniază linia bustului este o fundă, ale cărei capete coboară uneori și până la glezne. Materialele folosite sunt cele din fibre naturale (precum ramia sau cânepa). De obicei, se întâlnesc figuri geometrice și florale care sunt brodate în jurul răscroielii gâtului, pe manşete, precum şi pe fustă. În timp, pălăriile și accesoriile au devenit elemente esențiale ale portului tradițional coreean.
Ceea ce conferă frumusețe acestui tip de costum tradițional sunt culorile folosite ca simboluri pentru definirea claselor sociale și statutului civil. Astfel, nobilii purtau hanbok-uri colorate, o adevărată desfătare pentru ochi, în timp ce ţăranii se îmbrăcau, în general, în alb iar în unele ocazii în roz pal, verde deschis, gri și negru. Culorile costumelor erau deosebite: pentru o femeie necăsătorită culorile erau galben cu roşu, pentru o femeie căsătorită, culoarea reflecta poziția socială a soţului iar pentru o mamă care avea fii, culoarea de bază era bleumarin. Doar familia regală îmbrăca costume cu modele imprimate, cum ar fi frunza de aur.
,,Hanbok reprezintă moștenirea estetică și culturală a poporului coreean. Recent, Hanbok-ul a căpătat o recunoaștere mai largă din partea lumii prin intermediul produselor culturale coreene, cum ar fi K-Drama și K-Pop…. Îmi doresc ca tot mai mulți români să înțeleagă frumusețea și stilul de viață al Coreei și să își lărgească sfera de interes pentru cultura coreeană”, menționa E.S. domnul Kap-soo Rim, ambasadorul Republicii Coreea în România.
Îmbrăcămintea tradiţională coreeană (Hanbok) – o comoară culturală
Hanbok-ul, rafinat şi elegant, emană o frumuseţe demnă care îmbrăţişează armonia naturală a formei, structurii şi culorii.
Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean.
Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean. (screenshot via Gan Jing World)
Nu există niciun alt artefact care să definească atât de bine bogăţia patrimoniului cultural coreean ca ţinuta tradiţională coreeană cunoscută sub numele de hanbok. În timp ce originile hanbok-ului pot fi urmărite milenii în urmă, până la originile etnice ale poporului coreean, înregistrările istorice sub forma unor picturi murale realizate în perioada timpurie a Regatului Goguryeo (37 î.Hr.-668 d.Hr.) arată că coreenii au început să poarte o formă modernă de hanbok încă din secolul al IV-lea î.Hr.
Hanbok-ul are o istorie de peste 1.600 de ani. Pictura „Dans cu două săbii” este realizată de Shin Yun Bok, cel mai reprezentativ pictor de gen al Dinastiei Joseon.
Hanbok-ul are o istorie de peste 1.600 de ani. Pictura „Dans cu două săbii” este realizată de Shin Yun Bok, cel mai reprezentativ pictor de gen al Dinastiei Joseon. (Shin Yun Bok)
Modelul de bază al hanbok-ului este format din două piese, partea de sus şi partea de jos. Partea de sus, jeogori, este o jachetă asemănătoare unei bluze bolero, purtată atât de femei, cât şi de bărbaţi. În ceea ce priveşte partea inferioară, femeile poartă chima, o fustă largă care ajunge până dincolo de glezne, iar bărbaţii poartă baji, o pereche de pantaloni largi. Pe lângă aceste articole de îmbrăcăminte de bază, pot fi purtate o mare varietate de accesorii şi îmbrăcăminte exterioară pentru diferite anotimpuri şi diferite ocazii.
Hanbok-ul tradiţional este purtat şi astăzi la ocazii speciale
Ceea ce este cel mai uimitor la hanbok este modul în care forma şi designul său s-au păstrat, în ciuda unui interval de timp de două mii de ani. În timp ce stilul particular şi lungimea specifică au suferit modificări de-a lungul anilor, aspectul de bază al hanbok-ului a rămas intact. Dacă ne uităm la picturile murale din perioada Goguryeo, care datează din secolul al IV-lea î.Hr., vom vedea o asemănare stranie cu hanbok-ul purtat pe străzile Seulului modern.
(Korea Tourism Organization and Cultural Heritage Administration of Korea)
Conservarea remarcabilă a hanbok-ului oferă o fereastră către bogata moştenire culturală a poporului coreean. Deşi astăzi hanbok-ul este purtat în mod popular la ocazii speciale, cum ar fi nunţile şi zilele de naştere, există un interes reînnoit în rândul coreenilor moderni pentru a purta hanbok-ul că îmbrăcăminte de zi cu zi, aşa cum făceau strămoşii lor pe vremuri.
Frumuseţea Hanbok-ului
Liniile fluide
Atunci când se discută despre încântarea estetică a hanbok-ului, ceea ce reiese inevitabil este frumuseţea liniilor sale fluide. Într-adevăr, acest atribut este cel care distinge hanbok-ul de alte costume tradiţionale din Asia de Est, cum ar fi cheongsam-ul chinezesc sau kimono-ul japonez. Hanbok-ul coreean încorporează atât linii drepte, cât şi curbe, care se combină pentru a crea un sentiment de armonie care curge în mod natural. Atunci când purtătorul se mişcă, liniile fluide ale hanbok-ului creează o siluetă ondulată care este subtilă, dar palpabilă.
Gulerul hanbok-ului pentru femei, realizat în formă de V, poate fi ajustat pentru a accentua sau a atenua decolteul. Curba rotunjită a cusăturilor interioare ale mânecilor scoate în evidenţă un sentiment de blândeţe. Linia dreaptă care se proiectează din goreum-ul atârnat, panglica lungă care leagă jeogori-ul închis, prezintă un aspect simplu, dar elegant. Straturile de pliuri care se întind treptat de la talia chimei până în partea de jos contribuie, de asemenea, la eleganţa discretă.
Aranjamentul culorilor
O altă trăsătură distinctivă a hanbok-ului este contrastul culorilor complementare. Combinaţiile de culori care se regăsesc adesea în hanbok sunt variaţii ale culorilor primare roşu, albastru, verde şi galben, aşa cum se găsesc în lumea naturală, alături de alb şi negru. Filozofia est-asiatică a yin şi yang şi cele cinci elemente care se crede că stau la baza cosmosului au, de asemenea, o mare influenţă asupra modului în care sunt alese şi aranjate culorile.
Contrastul culorilor complementare contribuie la eleganţa şi frumuseţea rafinată a hanbok-ului.
Albul a fost nuanţa implicită preferată din punct de vedere istoric de poporul coreean pentru simbolismul său de modestie şi spirit pur.
Roşul însemna noroc şi prosperitate, aşa că era culoarea folosită în hanbok-urile de mireasă.
Indigoul reprezenta dedicarea, astfel că era culoarea folosită în hanbok-urile purtate de doamnele de la curte şi în ţinuta oficială a oficialilor guvernamentali.
Negrul, care simboliza eternitatea şi originea întregii creaţii, era folosit la pălăriile bărbaţilor.
Galbenul, care reprezenta centrul universului, era culoarea preferată de regalitate, iar purtarea sa de către oamenii de rând era strict reglementată.
Culorile complementare reprezintă unul dintre cele mai captivante atribute estetice ale hanbok-ului. Contrastul dintre galbenul strălucitor şi albastrul profund sau verdele deschis şi roşul solid, de exemplu, se numără printre cele mai populare aranjamente cromatice preferate pentru calitatea lor de a atrage atenţia. În timpul evenimentelor majore, o astfel de schemă de culori este purtată de participanţii principali sau de invitaţii importanţi.
Frumuseţe şi practicitate
Deşi poate părea la început o ţinută descurajantă pentru a fi purtată în fiecare zi, hanbok-ul în realitate maximizează caracterul practic şi confortul. Fiind cusut într-un mod curbat, în conformitate cu forma generală a corpului uman, permite o mişcare şi o mobilitate facilă. Deoarece silueta şi liniile sale fluide nu sunt direct legate de fizicul purtătorului, hanbok poate fi purtat de persoane cu toate tipurile de corp, fără a compromite demnitatea sau eleganţa individuală.
Schimbările simple în aranjamentul culorilor permit purtătorului să creeze o varietate de look-uri cu diferite tonuri emoţionale de bază. Dimensiunea amplă a hanbok-ului permite, de asemenea, ca acesta să fie uşor de ajustat pentru a se adapta la schimbările de fizic.
Hanbok-ul este, de asemenea, cunoscut pe scară largă pentru durabilitatea sa. Deoarece ţinuta este colorată folosind coloranţi naturali, culoarea sa decolorată poate fi uşor restaurată fără a compromite culorile originale.
Informaţii mult mai detaliate pot fi găsite pe site-ul oficial al Korea Tourism Organization and Cultural Heritage Administration of Korea folosit ca sursă principală, alături de Gan Jing World, Korea Travel Post, Hanbok (Traditional Korean Clothing) – a beautiful cultural treasure worn on the body