Ucraina vrea să arate rezultate pe câmpul de luptă înainte de summitul NATO (Volodimir Zelenski)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina intenționează să arate câteva rezultate pe front înainte de summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie 2023.

Potrivit RBC, Zelenski a făcut declaraţia respectivă într-un interviu acordat presei spaniole – potrivit RTVE. „Înainte de summit, vrem să arătăm rezultate, dar fiecare kilometru costă vieţi” – a subliniat șeful statului ucrainean. Președintele a menționat că planurile începutului contraofensivei ucrainene au încetinit. „Ploile durează mult timp, iar acest lucru a încetinit unele procese” – a explicat Zelenski.

În acest sens, liderul de la Kiev a cerut aliaților să furnizeze în continuare arme Ucrainei. „Am lansat contraofensiva de toamnă (în 2022, n.r.) și aveam nevoie de un rezultat. Ne-am bazat pe anumite lucruri, dar artileria a venit târziu” – a remarcat Volodimir Zelenski.

Prin urmare, a adăugat acesta, armata ucraineană a trebuit să se oprească atunci, deoarece înaintarea ar fi însemnat pierderea de vieţi omeneşti. „Suntem foarte atenți în acest sens. Lucrurile rapide nu sunt întotdeauna sigure. Dacă îmi vor spune că vor trece două luni și vor muri mii de oameni sau trei luni și vor muri mai puțini, bineînțeles, voi alege varianta din urmă… Între timp și oameni, cei mai importanţi sunt oamenii” – a declarat Volodimir Zelenski./sdan/cpodea

Agenția de presă RBC – 1 iulie