Alături de munte şi mare, oraşele României pot fi, în această perioadă, o destinaţie interesantă pentru turişti. Iaşiul este un astfel de exemplu, care oferă nenumărate atracţii pentru diverse categorii de persoane.
Poate cea mai cunoscută, atât în municipiu cât şi în ţară, este Palatul Culturii, o construcţie realizată la începutul anilor 1900, o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale. În prezent, clădirea adăposteşte mai multe muzee. Am vizitat zilele trecute acest edificiu şi am stat de vorbă cu câţiva dintre cei care i-au trecut pragul:
-: Palatul este un loc emblematic, este un simbol al orașului și al întregii regiuni de nord-est, o atracție turistică cu care atât noi, ieşenii ne mândrim, dar știu că sunt și foarte mulți turiști străini care vin special pentru a vizita palatul.
-: Palatul Culturii este un simbol al culturii ieșene și nu numai. Și noi l-am vizitat cu drag, așa puțin cât e puțin, la dorința fetiței mele de a-mi arăta un pod de sticlă de la Muzeul de Istorie și ne-am plimbat un picuț și pe la alte săli.
Reporter: De unde sunteți?
-: Din Republica Moldova, Chişinău.
Reporter: Cum vedeți voi Iașiul? Cum se vede de la Chișinău Iașiul?
-: Sincer, Iaşiul e un pic diferit față de Chişinău.
-: Mai modern.
-: Arhitectura este un pic mai diferentă.
Reporter: Simțiți că e altă țară sau e aceeași ţară?
-: Limba e aceeaşi. Nu prea ne simțim în altă țară.
Realizator: Bojdeuca lui Ion Creangă, Parcul Copou şi Teiul lui Eminescu, Casa Sadoveanu sau celebra Bolta Rece, de numele căreia se leagă multe întâlniri dintre Ion Creangă şi Mihai Eminescu, sunt alte atracţii de marcă din Iaşi./aburtica
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie