Răspunsul lui Vladimir Putin la revolta Wagner a fost „slab”, iar preşedintele rus pierde controlul asupra propriului popor, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate postului de televiziune CNN.
Putin s-a confruntat cu cea mai mare ameninţare la adresa autorutăţii sale din ultimele două decenii la sfârşitul lunii iunie, când liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o revoltă de scurtă durată, revendicând controlul asupra unor baze militare din două oraşe ruseşti şi înaintând către Moscova, înainte de a accepta să se retragă. „Vedem reacţia lui Putin. Este slabă”, i-a spus Zelenski jurnalistei CNN Erin Burnett la Odessa, într-un interviu înregistrat duminică, ce va fi difuzat miercuri, 5 iulie.
„În primul rând, vedem că el nu controlează totul. Înaintarea Wagner în Rusia şi ocuparea anumitor regiuni demonstrează cât de uşor este de făcut acest lucru. Putin nu controlează situaţia din regiuni. Toată acea putere verticală pe care obişnuia să o aibă se prăbuşeşte pur şi simplu.” Unii localnici ruşi au aclamat în timp ce luptătorii Wagner au desfăşurat provocarea fără precedent la adresa autorităţii lui Putin.
Înregistrări video geolocalizate şi verificate de CNN înfăţişează mulţimile entuziaste când maşina şefului Wagner a plecat din oraşul sudic Rostov-pe-Don la 24 iunie. Zelenski a afirmat că informaţiile ucrainene relevă faptul că Kremlinul a măsurat sprijinul faţă de Prigojin şi acesta a afirmat că jumătate din Rusia susţine revolta liderului Wagner şi revolta grupului paramilitar.
Interviul cu Zelenski are loc într-un moment crucial – nu doar în urma insurecţiei eşuate a lui Prigojin, ci şi la câteva săptămâni de la începerea contraofensivei Ucrainei pentru a recaptura teritorii ocupate de Rusia. Acest efort al Ucrainei este atent monitorizat de aliaţii occidentali, iar sâmbătă un oficial american a declarat pentru CNN că directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), Bill Burns, a vizitat Kievul recent şi s-a întâlnit cu Zelenski şi cu oficiali ucraineni de informaţii.
Zelenski a declarat pentru CNN că a fost „surprins” să vadă că întâlnirea sa cu Burns a fost mediatizată. „Comunicaţiile mele cu şeful CIA ar trebui să se desfăşoare întotdeauna în culise. Discutăm lucruri importante – ceea ce are nevoie Ucraina şi cum este pregătită Ucraina să acţioneze.” Burns, un diplomat veteran, a devenit un interlocutor de încredere la Kiev şi a efectuat mai multe vizite în Ucraina în timpul războiului. „Nu avem secrete faţă de CIA, pentru că avem relaţii bune, iar serviciile noastre de informaţii comunică între ele”, a spus Zelenski. Burns a mers la Kiev înainte de revolta lui Prigojin – ce nu a fost un subiect al discuţiilor, a declarat pentru CNN oficialul american, Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Kiev, Zelenski a spus că revolta lui Prigojin „a afectat semnificativ puterea rusă pe câmpul de luptă” şi ar putea fi benefică pentru contraofensiva ucraineană.
Chiar dacă cea mai mare parte a eforturilor Ucrainei s-au concentrat asupra recuperării teritoriilor din sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a afirmat că obiectivul său final este eliberarea Crimeii – peninsula anexată de Rusia în 2014, prin încălcarea legislaţiei internaţionale. „Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea, iar câtă vreme Crimeea este sub ocupaţie rusă, asta înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a încheiat încă”, a spus preşedintele ucrainean. Întrebat dacă există vreun scenariu conform căruia ar putea exista pace fără Crimeea, Zelenski a spus: „Atunci nu va fi victorie.”/mbrotacel/gpodea
edition.cnn.com – 3 iulie