Emisiunea: „Agenda globală” – Realizator: Pavel Ionescu – Liderii Alianței Nord-Atlantice au decis marți, la summit-ul de la Vilnius, să simplifice aderarea Ucrainei la NATO. Dar, spre dezamăgirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la discuții, nu au transmis Kievului și invitația formală de a se alătura Alianței sau vreun calendar al acestui proces. Declarația adoptată marți reafirmă solidaritatea NATO cu Ucraina și apărarea eroică dovedită de poporul acesteia și califică Rusia drept, citez: „Cea mai importantă și directă amenințare la securitatea aliaților și la pacea și stabilitatea zone euroatlantice”. Potrivit Reuters, țările NATO est-europene au susținut cererea Ucrainei de a adera acum la Alianță, în vreme ce țări puternice precum Statele Unite sau Germania s-au dovedit mai precaute față de orice mișcare prin care s-ar putea declanșa un conflict cu Rusia. Kremlinul avertizase marți că aderarea Ucrainei la NATO este, citez: „Foarte periculoasă pentru securitatea europeană”. România mizează la summit pe consolidarea flancului estic și va obține un plan regional pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru contracararea vulnerabilităților Republicii Moldova. Trimisul nostru special, corespondentul RRA Oana Bâlă, vine cu concluziile primei zile a summit-ului.
Reporter: NATO va lansa Ucrainei invitația de a i se alătura atunci când membrii săi vor fi de acord și când vor fi îndeplinite criteriile de aderare – a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă după prima zi a summitului de la Vilnius. Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în privința căii de urmat pentru aderare, cât și a sprijinului concret oferit de aliați.
Jens Stoltenberg: Am reafirmat faptul că Ucraina va deveni membră a NATO și am convenit să eliminăm cerința referitoare la planul de acțiune pentru aderarea Ucrainei la Alianță. Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei, de la un proces în două etape la unul într-o singură etapă. De asemenea, am precizat că vom lansa o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliații vor fi de acord și când vor fi îndeplinite condițiile. Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina și o cale clară către aderarea ei la NATO.
Reporter: Ucraina va face ca Alianța Nord-Atlantică să fie mai puternică – a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs în fața mulțimii adunate în centrul capitalei Lituaniei și a adăugat că NATO va face Ucraina o țară mai sigură. România așteaptă cu mare interes momentul în care Ucraina va deveni țară aliată – a declarat președintele Klaus Iohannis și a amintit că summitul NATO de la Vilnius are mize importante pentru țara noastră. Potrivit șefului statului, adoptarea planurilor de apărare regională constituie un element central care va permite un răspuns eficient al NATO la două amenințări majore: Rusia și terorismul.
Klaus Iohannis: România va obține o consolidare a flancului estic. România va obține plan regional pentru zona Mării Negre și România va avea un plan foarte concret pentru brigada care este deja staționată sub formă de grup de luptă, măsuri foarte importante. Și cred că România va obține încă mai mult, o atenție sporită pentru zona Mării Negre, inclusiv pentru Moldova, care este foarte vulnerabilă, nemaivorbind de situația Ucrainei, pentru care suntem uniți să o ajutăm și așteptăm cu mare interes momentul în care Ucraina să devină aliat.
Reporter: Pe de altă parte, președintele României a salutat acordul dintre Suedia și Turcia, arătând că acesta marchează progrese mult așteptate în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO.
Realizator: Miercuri, în a doua zi a summit-ului NATO, este prevăzută o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de state și guverne cu omologii din Suedia, partenerii indo-pacifici și reprezentanții Uniunii Europene. Este prevăzută o conferință de presă comună a secretarului general al Alianței cu președintele Ucrainei și o reuniune a consiliului NATO-Ucraina, cu participarea Suediei./abranescu/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (11 iulie)