Aspartamul este „probabil” cancerigen, potrivit OMS

Este prezent în multe alimente: de la sucuri dietetice, la mâncăruri deja pregătite, de la gumă de mestecat, la gelatină, înghețată și cereale pentru micul dejun, dar și în unele medicamente, precum siropul de tuse sau pasta de dinți. Este vorba despre aspartam, un îndulcitor artificial probabil „cancerigen pentru om”, scrie într-un studiu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cea mai înaltă autoritate mondială în domeniul sănătății umane. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care face parte din OMS, a evaluat pentru prima dată nivelul de pericol al aspartamului. Experții agenției, reuniți în perioada 6-13 iunie, au concluzionat că îndulcitorul „poate fi cancerigen pentru om”. A fost plasat în categoria grupului 2b, pe baza unor teste care au vizat în mod specific carcinomul hepatocelular, un tip de cancer la ficat. Utilizarea sa ar trebui cel puțin descurajată, dar doza zilnică considerată fără risc rămâne neschimbată.
„Nu sfătuim companiile să-și retragă produsele și nici nu sfătuim consumatorii să întrerupă complet consumul lor”, a spus dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție, Sănătate și Dezvoltare al OMS. Potrivit dr. Branca, sunt necesare studii suplimentare „pentru a clarifica situatia”. Comitetul comun de experți pentru aditivi alimentari al OMS și FAO (Agenția Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) s-a reunit între 27 iunie și 6 iulie pentru a evalua riscurile asociate cu aspartamul. A concluzionat că datele evaluate nu au furnizat motive suficiente pentru a modifica doza zilnică acceptabilă stabilită din 1981 la maximum 40 mg per kilogram de greutate corporală. Practic, o persoană de 70 kg ar trebui să consume mai mult de 9-14 cutii de băutură răcoritoare îndulcită cu aspartam pe zi, pentru a depăși doza zilnică acceptabilă.
Că indicațiile venite de la OMS pot fi contradictorii și ambigue nu este nimic nou, este suficient să reamintim în epoca Covid pozițiile luate cu privire la cauzele și originea virusului SARS-Cov-2. În cazul aspartamului se spune că este potențial cancerigen, dar care putem să îl folosim liniștiți. Industria îndulcitorilor, Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA), se bucură: comitetul comun „a reafirmat încă o dată siguranța aspartamului, după ce a efectuat o analiză aprofundată, cuprinzătoare și riguroasă din punct de vedere științific”, a remarcat secretarul general al ISA, Frances Hunt- Lemn. Dar pentru Camille Dorioz, manager de campanie pentru asociația Foodwatch, anunțul OMS despre aspartam „are un gust amar”, pentru că „un îndulcitor potențial cancerigen nu trebuie să existe în mâncarea sau băuturile noastre”. (www.rainews.it – 14 iulie 2023)/oavram