2023. július 18.

Ma is nagy lesz a hőség

Különösen az ország déli részén várható forróság, ahol a hőmérséklet eléri a 39 fokot, és a hőérzet miatti kellemetlenségek fokozódnak. Valójában a hőhullám egész héten fennmarad Munteniában és Olténiában, az ország más részein pedig fokozódik a légköri instabilitás.

A közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Meda, az Országos Meteorológiai Igazgatóságtól jelentkezett be a reggeli hírműsorba: A narancssárga figyelmeztető kód északon, középen és keleten kissé szűkül, és megmarad a Bánátban, a Körösök vidékén, továbbá Dobrudzsában, Erdély délkeleti részén és Munténia északi részén. Olténiában és Muntenia nagy részén, a hőmérséklet általában 38-39 fok lesz és a hőérzet, meghaladja majd a kritikus 80 egységet. Az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20° alá. A hét folyamán az ország déli részén a hőmérséklet továbbra is magas marad, a hőérzet miatti kellemetlenségekkel továbbra is számolni kell. A többi régióban azonban a légköri instabilitás fokozódásával a hőmérséklet valamivel alacsonyabb lesz, mint korábban, és a levegő is lélegezhetőbb lesz. (Radio România Actualităţi)

Natalia Intotero és Simona Bucura-Oprescu képviselőket jelölte a Szociáldemokrata Párt (PSD) családügyi és a munkaügyi minisztérium élére

A két tárca a szociális központok körül kirobbant botrány miatt üresedett meg, miután a két korábbi tárcavezető – Marius Budăi és Gabriela Firea – lemondott, és súlyos szabálytalanságokat találtak. Natalia Intoterót és Simona Bucura-Oprescut valószínűleg holnap iktatják be a Cotroceni-palotában. Közben tegnap az ország több településén és a fővárosban is folytatódtak a múlt héten a szociális központokban megkezdett ellenőrzések. Suceavában hat büntetőeljárást indítottak a több mint száz ilyen egységben feltárt szabálytalanságok miatt, Temes megyében pedig 60 személyt költöztettek ki négy központból, ahol különböző problémákat tapasztaltak. (Radio România Actualităţi)

A fővárosban sok helyen szünetel a melegvíz-szolgáltatás

Több mint 500 bukaresti háztömb az 1., 2., 4., 5. és 6. szektorban maradt melegvíz nélkül a mai naptól, mivel a fővárosi főnyomócső-hálózat nagyfokú elhasználódása miatt szükségessé vált átfogó felújítási munkálatokat végeznek.

A Termoenergetica közlése szerint a munkálatok becsült időtartamát tartalmazó táblázat megtekinthető a vállalat honlapján vagy Facebook-oldalán. A szolgáltatás-kiesés hossza zónánként különbözik és egy naptól legfeljebb két hétig terjedhet.

A vállalat vezérigazgatója ugyanakkor azt mondja, hogy vízvezeték-szerelőkre, hegesztőkre és segédmunkásokra van szükség a vízhálózaton végzett jövőbeli munkálatokhoz.

Claudiu Cretu, a Termoenergetica ügyvezetője: Ebben a nyári időszakban a kritikus területeken beavatkozásokra van szükségünk, és attól függően, hogy mit találunk a föld alatt, öt, tíz vagy akár több száz méteres szakaszokat kell kicserélnünk, ahol a hálózat nem bírja ki néhány évig, amíg egy beruházási projekt keretében ki nem cserélik. Emiatt néhány napra el kell zárnunk a meleg vizet, hogy dolgozhassunk, hogy javíthassunk és nyugodtabban nézhessünk a téli időszak elé.

Claudiu Cretu azt is elmondta, hogy a nagyszabású munkálatok nem érintik a kórházak és más közintézmények munkáját, mert nekik van saját ellátási forrásuk. Augusztusban a bukaresti hármas szektorban lakók is melegvíz nélkül maradnak, mert ott is munkálatok lesznek – számolt be az közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu. (Radio România Actualităţi)

Oana Cristea Grigorescu színikritikus, a Román Rádió szerkesztője a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (UAT) Színház- és Multimédiakutató Intézete (ICTM) által felajánlott Cristina Dumitrescu Színikritikai Díj nyertese. A díjátadó ünnepségre július 14-én, pénteken került sor az UAT székházában.

Az ICTM 2023 Awards zsűrije, melynek tagjai: Dr. Tiberius Vasiniuc II. fokozatú tudományos kutató, az ICTM igazgatója (zsűrielnök), Prof. Dr. Balási András – UAT rektorhelyettes, Prof. Dr. Sabin Sabadoș – UAT szenátusi elnök, Prof. Dr. Magdalena Florea és Dr. Novák Zoltán II. fokozatú tudományos kutató, díjazták Szabó Lajos és Călin Ciobotari, színikritikusoknak A csók története a színházban című kötetét (Bukarest, Cartea Românească Oktatási Kiadó, 2022)

A Iosif Vulcan Színház- és előadó-művészettörténeti Tanulmányok és Kutatásokért Díjat kapták Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád, Ungvári-Zrínyi Ildikó, Az erdélyi magyar színház története című magyar nyelvű kötet koordinálásáért (Analize Philther, kiadó: EIKON/UArtPress, Bukarest, Marosvásárhely, 2019). (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin – RADOR