2023. augusztus 4.

Este nyolc óráig nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg felleti járművek 12 megye útjain, mivel ezen megyékben narancssárga hőségszabály van érvényben

Este nyolc óráig nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg felleti járművek 12 megye útjain, mivel ezen megyékben narancssárga hőségszabály van érvényben. A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Teleorman és Temes megyére, illetve a fővárosra érvényes. A korlátozás alól kivételt képeznek az élő állatokat és romlandó terméket, illetve a katasztrófa sújtotta területekre palackozott vizet vagy élelmiszert szállító teherautók, valamint azok a járművek, amelyek részt vesznek a többnemzetiségű hadgyakorlatokon, közölte az Infotrafic Központ.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

A nagy hőség miatt intézkedtek a bukaresti állatkertben is

Ebben az időszakban az állatok teát, gyümölcsöt és fagyasztott húst kapnak, a medencéket folyamatosan frissítik és tartósan feltöltik vízzel. A madarak esetében permetezőkkel hűtik a levegőt, az állatok ivóvizében pedig  rehidratáló sókat és vitaminokat tesznek. Az állatkert egyes részeit terepszínű vászonnal fedik le és délután, amikor a hőmérséklet eléri csúcsértékét, a beslő terekben bekapcsolják a légkondicionáló berendezést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

Marcel Ciolacu miniszterelnök üdvözli a Fekete-tenger romániai térségében megvalósitandó legnagyobb földgázprojekt fejlesztési szakaszába kerülését

Marcel Ciolacu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében üdvözölte a Fekete-tenger romániai térségének legnagyobb földgázprojektjének, a Neptun Deep fejlesztési szakaszba való lépését. A Neptun Deep környékén található Domino és Pelican Sud lelőhelyek fejlesztési tervét megerősitette a Nemzeti Ásványkincs-ügynökség is. Az OMV Petrom és a Romgaz legfeljebb 4 milliárd eurót fektet be a projekt ezen fejlesztési szakaszába, amely mintegy 100 milliárd köbméter földgázt termel majd. A kormányfő szerint az első gázmennyiséget 2027-ben sikerül kitermelni innen. A becslések szerint ez a stratégiai projekt hozzájárul az ország energiabiztonságához, így Románia az Európai Unió legnagyobb földgáztermelőjévé válik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

Az IGSU 90 fős tűzoltócsapata pénteken Görögországba indul

Ay Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) 90 fős tűzoltócsapata pénteken Görögországba indul a román légierőhöz tartozó Spartan repülőgéppel. Ők a Görögországban mostanig az erdőtűzek ellen küzdő 92 tűzoltót váltják fel, közölte a román védelmi minisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

A tervek szerint szeptember 1-től hatályba helyezik a közigazgatási reformról szóló sürgősségi rendeletet

A tervek szerint szeptember 1-től hatályba helyezik a közigazgatási reformról szóló sürgősségi rendeletet, közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki a pénzügyminisztériumtól a szabályozó rendelkezés mielőbbi véglegesitését kérte, amely a költségvetési rendszer kiadásainak csökkentésére hívatott. A miniszterelnök leszögezte: nem mond le a közigazgatási reformról, függetlenül a nyomásgyakorlástól. A szakszervezetek a sürgősségi rendelet-tervezetről való lemondást és a szociális partnerekkel való tárgyalások megkezdését kérték a kormánytól. A szakszervezeti szövetségek figyelmeztettek, hogy az emlitett szabályozó rendelkezés jelenlegi formája drasztikusan csökkenteni a költségvetési jövedelmeket és széleskörű társadalmi konfliktushoz vezet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

Több mint 1500 betöltetlen bírói és ügyészi állást törölnének

Az Európai Bizottsághoz fordul a Romániai Bírák Fóruma Egyesülete amiatt, hogy a kormány sügősségi rendeletet szándékszik elfogadni a költségvetési rendszer kiadásainak csökkentésére. Az egyesület felhivja a figyelemet, hogy ezzel 1500 üres bírói  és ügyészi állás szüntetne meg a kormány, és az intézkedés a biróságok és ügyészségek tevékenységének zárolásához vezet. Az egyesület szerint a sürgősségi rendelet sérti az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettségeket és az Európai Bizottság jelentésében tett ajánlásokat a jogállam tiszteletben tartására vonatkozóan, valamint negatívan érinti az igazságszolgáltatás működését és függetlenségét. Ezzel az ország az összes uniós támogatás elvesztését kockáztatja, fogalmazott közleményében a Romániai Bírák Fóruma Egyesülete.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)
Rozália Gănciulescu, RADOR