Societatea navală olandeză „Damen” a anunţat că va renunţa la şantierul naval de la Mangalia

Realizator: Mira Gomboş – Autorităţile române sunt dispuse să depună toate eforturile şi să găsească cea mai bună soluţie pentru ca societatea „Damen” să nu renunţe la asocierea cu statul român, declară ministrul economiei, Ştefan Radu Oprea. Compania navală olandeză a anunţat azi că a decis să renunţe la şantierul naval din Mangalia, unul dintre cele mai mari din Europa, din cauza intrării în vigoare a unei legi care o împiedică să mai exercite controlul operaţional la Mangalia. Ministrul de resort consideră că motivul nu este întemeiat:
Ştefan Radu Oprea: Personal nu înţeleg de ce această decizie de astăzi, pentru că le-am comunicat deja că suntem în acest grup de lucru, că am informat şi suntem în contact atât cu Comisia Europeană, cât şi cu OCDE pentru a putea reintroduce această excepţie. Cred că este un caz unic în România. Facem eforturi în continuare. Suntem în dialog. Eu cred că lucrurile, atunci când suntem la masa discuţiilor, pot să evolueze bine atât pentru „Damen”, cât şi pentru acţionariat, adică pentru cetăţenii României pe care îi reprezentăm şi, în acelaşi timp, pentru cei care lucrează astăzi la şantierul naval.
Realizator: Într-un comunicat de presă compania „Damen” precizează că în urma unei colaborări deja dificile şi, aflându-se acum în faţa faptului împlinit de a nu mai avea controlul operaţional în şantierul din Mangalia, se confruntă nu doar cu o încălcare a contractului, ci şi cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 august)