Ordonanțele diminuării deficitului excesiv vor fi adoptate concomitent de guvern până la sfârșitul acestei luni

Realizator: Cristian Bâcâin – Ordonanțele diminuării deficitului excesiv vor fi adoptate concomitent de guvern până la sfârșitul acestei luni. Decizia a fost luată luni, la întâlnirea de la Palatul Victoria a coaliției de guvernare, a anunțat luni seară premierul Marcel Ciolacu. Însă deocamdată nu există consens între PSD și PNL, iar măsurile fiscale mai trebuie discutate și cu mediul de afaceri. Corespondentul RRA Roman Mușat are detalii.
Reporter: Proiectul de ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor publice și pentru restructurarea aparatului administrativ a fost în mare parte definitivat, însă cel privind eliminarea unor facilități fiscale și de modificare a unor taxe este în continuare în dezbatere în coaliție. Prevederile mai trebuie discutate și cu mediul de afaceri, iar cei din sectorul IT ar trebui să înțeleagă că statul nu-și mai poate permite excepții de la impozitare – a explicat premierul la televiziunea Aleph News.
Marcel Ciolacu: Nu taie nimeni până când nu vom discuta din nou cu toată industria. Domnilor, aveți miliarde care vin de la Uniunea Europeană pentru toate zonele de digitalizare din România. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu-și mai poate permite ce și-a permis acum câteva luni?
Reporter: Măsurile fiscale sunt negociate de mai multe săptămâni de liderii coaliției și mai sunt pași de făcut până la un proiect comun. PNL insistă să fie menținută cota de impozitare pentru protejarea mediului de afaceri, iar liderul liberal Nicolae Ciucă spune că măsurile guvernului trebuie să fie suportabile atât pentru cetățeanul de rând, cât și pentru oamenii de afaceri.
Nicolae Ciucă: Sunt măsuri pe care le vom susține în continuare, având nevoie, în situație de criză, să sprijinim economia, să sprijinim investițiile fără să venim cu măsuri care să încetinească, fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare.
Reporter: Fără cele două ordonanțe de urgență, deficitul bugetar ar putea depăși 6,2% din PIB, mai mare ca anul trecut. O astfel de situație va duce la blocarea fondurilor europene și la dobânzi mai mari – a avertizat premierul./abranescu/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (8 august)