Neavând pretenția unei reguli bine definite, vara rămâne, totuși, anotimpul marilor proiecte de amenajare interioară. Și, cum încă ne aflăm în toată splendoarea sezonului fierbinte, am decis să consacrăm un nou articol planurilor mai elaborate de design interior. Se spune că nu există nimic mai relaxant decât o baie călduță, într-o cadă plină cu spumă aromată, pentru a vă lăsa grijile de peste zi să dispară. Însă a avea timp să faci o baie poate fi de multe ori un lux în sine! Dușurile sunt adesea mai rapide și mai practice pentru viața de zi cu zi, motiv pentru care casele nou construite sau remodelate includ adesea un duș în fiecare baie completă. Despre amenajarea băilor s-a discutat în repetate rânduri, dar dacă plănuiţi să renovaţi această mică, în cele mai multe cazuri, dar importantă parte a locuinţei nu ar strica să luaţi în calcul înlocuirea tradiţionalei căzi cu o cabină de duş. Fiecare proiect de amenajare ar trebui să conţină accesorii moderne şi o evidentă notă de contemporan. Nu lăsaţi baia pe ultimul loc, aduceţi-o în secolul XXI! Transformarea căzii învechite și nefolosite într-un duș este o actualizare elegantă și practică pentru orice casă. O cabină de duș poate face baia să se simtă mai mare și mai modernă, îmbunătățind considerabil accesibilitatea persoanelor cu probleme de mobilitate. Avantajele cabinei de duş sunt multiple: ocupă mult mai puţin spaţiu, este uşor de întreţinut, indiferent de materialul din care este fabricată, este simplu de instalat, asigură un consum redus de apă, este potrivită atât pentru persoanele tinere şi dinamice, cât şi pentru persoanele mai în vârstă, este un accesoriu care poate fi personalizat în funcţie de fiecare interior şi poate deveni un veritabil loc de relaxare. În timp ce o cadă a fost văzută odată ca o caracteristică esențială a unei băi cu „servicii” complete, piața imobiliară de astăzi pune adesea o valoare mai mare pe cabinele de duș, care oferă atât confort rapid pentru tineri, cât și o utilizare mai ușoară pentru persoanele în vârstă. Ca în oricare altă cameră, şi în baie puteţi da frâu liber imaginaţiei şi vă puteţi juca cu îmbinări de culori, texturi şi mobilier.
Modele de cabine de duş și accesorii
Pentru a vă face să renunţaţi mai uşor la cada clasică, am pregătit în continuare câteva modele de cabine de duş:
* Cabine semirotunde (cu uşi din sticlă, în arc de cerc), sunt ideale pentru a fi montate în colţuri şi pot fi folosite împreună cu o cădiţă semirotundă (semicirculară) plasată între doi pereţi în unghi drept.
* Cabine pătrate sau rectangulare (cu mai multe laturi şi cu dimensiuni adaptabile), potrivite atât pentru colţuri cât şi pentru poziţionarea pe un perete. Acest tip de cabine poate avea 1, 2 sau 3 laturi, cu una sau mai multe deschideri. Dimensiunile sunt adaptabile, astfel încât aceste produse pot fi folosite şi pentru băi mai generoase şi pentru băi de mici dimensiuni.
* Cabinele de duş pentru cadă sunt cabine cu paravane de cadă, având dimensiuni adaptabile. Acest tip este potrivit în spaţiile reduse, în care se doreşte combinarea celor două elemente: duşul şi cada. Pot fi alese paravane din sticlă cu margini simple, din plastic sau margini metalice, elegante.
* Cabine cu masaj sau hidromasaj sunt, în general, produse mai pretenţioase, de lux, confecţionate din geamuri din sticla mată securizată şi cădiţă înaltă.
* Accesoriile cabinelor de duş sunt nenumărate, de la scăunele şi mânere pentru sprijin până la sisteme audio şi instalaţii sanitare care combină beneficiile masajului acvatic cu cele ale culorilor. Paleta de preţuri pentru cabinele de duş este foarte variată. O cabină simplă, semirotundă, din PVC rigid poate costa minim 500 de lei, însă atenţie preţul nu include cădiţa de duş, care costă şi ea în jur de 250 – 300 de lei, dacă ne referim la cele mai simple. Un preţ mediu pentru o cabină de duş cu hidromasaj este de aproximativ 1500 de lei. Sfatul nostru ar fi să optaţi pentru cabine de duş cu o deschidere de uşă adecvată nevoilor dvs. Deschiderile se pot face la interior, exterior sau glisant. Este important să acordaţi o atenţie deosebită eventualelor obstacole (calorifer, chiuvetă, uşă, fereastră), în momentul în care alegeţi locul plasării unei cabine de duş.
Paşii transformării
Pasul 1: Obţineţi toate detaliile remodelării
- Primul pas este de a pune totul pe hârtie.Înainte de a începe scoaterea plăcilor de faianţă sau de gresie, şi de a cumpăra materialele necesare, cel mai indicat ar fi să începeţi prin a măsura, planifica şi analiza. Măsurați baia la milimetru și țineți seama de toate colțurile existente. Cele mai multe căzi au o lungime cuprinsă între 150 şi 170 de cm, dimensiunea fiind mult prea mare pentru un duş, pentru care aveţi nevoie de un spaţiu de cel mult 85 de cm. Veți avea nevoie, de asemenea, de o înălțime a plafonului de cel mult 190cm şi de o lăţime şi lungime de 70×70 cm (în cazul cădiţelor pătrate) şi de 73×92, maxim 80x100cm (în cazul celor dreptunghiulare). Puteţi să vă folosiți şi de caracteristicile practice ale ușilor de duș în combinație cu un perete fix (dimensiuni până la 100 x 200 cm), care nu vă limitează la dimensiunile standard. • Având în vedere că, atunci când înlocuiţi cada cu un duş, toaleta se poate simţi un pic înghesuită, acordați o atenţie sporită locului de amplasare a toaletei, o distanță de 35 – 40 cm de la centrul acesteia până la uşa cabinei de duş fiind ideală. Țineți seama şi de modelul uşilor, care se pot deschide lateral, central sau pot fi batante, culisante sau pivotante, astfel încât să nu interfereze cu toaleta. Cabinele de duş pot avea între 1 şi 3 laturi sau pot fi semicirculare, deci, mare atenţie când le încadraţi în spaţiul fostei căzi, pentru a alege varianta optimă. Dacă veţi considera că, de dragul cabinei de duş, podeaua băii se va uda foarte des și din abundenţă, sfatul nostru ar fi să utilizaţi pentru pardoseală un tip de plăci de ceramică foarte mici sau un alt material rezistent la alunecare.
- Testaţi locul de fixare a cabinei de duş pur şi simplu aşezându-vă în spaţiul respectiv. Ceea ce poate fi o adâncime ideală pentru unii, nu este şi pentru alţii. Când începeţi achiziţionarea propriu-zisă a pieselor cabinei de duş, cercetaţi toate opţiunile, căutaţi oferte speciale şi posibile combinaţii şi mai ales, nu trebuie să folosiţi aceeaşi marcă, ci doar să căutaţi ca ele să se potrivească gusturilor şi nevoilor dvs.
- Luaţi în considerare inclusiv iluminatul cabinei de duş. În funcție de dimensiunea acesteia, între două şi patru surse de lumină ar trebui să fie suficiente și eficiente. Într-o cabină de duș luminile sunt adesea destul de aproape de perete, lucru care va arăta şi cel mai mic defect. Deci asiguraţi-vă că totul este făcut ca la carte.
- Planificaţi, folosind ca referinţă înălţimea tavanului, locul suporturilor pentru săpun şi/sau şampon şi decideţi-vă asupra altor completări: ce tip de duş veţi folosi, dacă aveţi nevoie de mânere sau scăunel, etc. Dacă instalarea cabinei de duş va include elemente cum ar fi băncuţe, scăunele, ferestre sau nişe pentru diverse accesorii, asigurați-vă că impermeabilizarea peretelui este una foarte durabilă şi rezistentă.
- În cazul în care preferați un design ușor, modern, alegeți o structură fără ramă, compusă numai din sticlă securizată și balamale sau profile de fixare, anexate la un perete de sticlă. Modernitatea și funcționalitatea este oferită de structura cabinei, fără profile verticale. Cu o ușă glisantă economisiți spațiu în baie. Cel mai răspândit cadru pentru cabine este cel prin care sticla este fixată de structura peretelui, ceea ce crește rezistența cabinelor împotriva manipulării dure.
- Un aspect important este și modul de deschidere a ușilor, dar și localizarea spațiului de intrare în cabina de duș. Vă pot oferi soluții ușile glisante sau cele care se deschid în interior. Gradul de scurgere a apei în afară, depinde și de tipul de design structural al cabinei.
Pasul 2: Fiţi conştienţi de nevoile dvs. şi cumpăraţi produse de calitate
- Înainte de achiziţionare este important să înțelegeţi elementele de bază ale cabinelor de duș, opțiunile existente, potrivirea exactă a spaţiului și, bineînţeles, bugetul de care dispuneţi. Un element de bază este chiar duşul propriu-zis, sau bateria, care nu numai că trebuie să fie pe gustul personal, dar trebuie să şi corespundă unor cerinţe minime de calitate, întrucât stabileşte fluxul de apă şi temperatura ei. Atunci când designul ei este unul plăcut, care dă personalitate băii dvs., și totul este uşor de manevrat şi utilizat, parcă se atinge confortul perfect. Există trei sisteme de bază pentru controlul temperaturii apei și al debitului:
– Pârghii simple sau butoane care controlează atât temperatura apei, cât şi fluxul acesteia
– Controalele de temperatură combinate, care pot include două sau chiar trei corpuri suplimentare
– O supapă separată de control termostatic (numai pentru temperatură) și fluxul robinetului (numai pentru volum)
- Bateriile sunt disponibile acum într-o imensă varietate de stiluri: de la cele moderne, concepute pentru a completa spaţiile minimaliste, până la stiluri clasice concepute să pună în valoare incintele tradiţionale şi cele decorate în tendinţe. Înainte de cumpăra modelul dorit, bateria de baie trebuie să îndeplinească unele condiţii: să se încadreze în dimensiunile spaţiului respectiv şi să corespundă poziţionării ţevilor de apă. Asiguraţi-vă că modelul are o reglare facilă a debitului şi temperaturii apei. Îmbinaţi în mod creativ bateria cu celelalte elemente din camera de baie, de exemplu dacă aceasta dispune de faianţă wenge cu crem puteţi folosi baterii cu finisaj de bronz sau auriu, care vor conferi un efect deosebit designului de ansamblu. O baterie de calitate ar trebui să aibă o serie de caracteristici printre care: corpul să fie din alamă sanitară (un aliaj pe bază de cupru, zinc şi alte materiale – nichel, plumb, aluminiu), să aibă cartuş ceramic, până la 3 atenuatoare de zgomot în cartuş, perlator şi excentrice care asigură un nivel de zgomot acceptabil, să reziste la presiuni înalte, să aibă o durată medie de 15-20 de ani şi un design cu linii şi forme moderne atemporale. • Indiferent de ce sistem alegeţi, fixarea acestora se va face în două părți.Montarea propriu-zisă a duşului, de obicei, din alamă sanitară, după cum spuneam, din crom sau inox, montare în urma căreia bateria va fi conectată la ţevile de apă, şi, cea de-a doua parte, placarea cu plăci ceramice. Instalați ornamentul înainte de determinarea adâncimii de fixare, deoarece aceasta vă va permite să vedeți aspectul finit.Multe manete sau butoane ajung să fie montate prea departe de duș, dar acest lucru se poate preveni printr-o instalare de probă înainte ca acţiunea să fie dusă la bun sfârșit. Un control bine conceput va avea o setare separată a temperaturii și supapei de debit. Decideţi-vă cât de multe elemente de temperatură și flux doriți să aveţi, înainte de cumpărături.
- Există mai multe opțiuni în selectarea obiectelor sanitare;știind dinainte ce anume doriţi poate face procesul mult mai ușor. De asemenea, tratați cu multă băgare de seamă plasarea duzei pentru duş.Dacă planificaţi să amplasaţi un scăunel sau o băncuţă în cabina de duş, asigurați-vă că puteţi controla bateria şi în timpul unei îmbăieri din şezut. Încercați să selectaţi un dispozitiv cu debite reglabile. Acest lucru este foarte important pentru familiile cu copii mici sau pentru oricine îşi doreşte un duș cu efect de ploaie. Prin reglarea debitului apei, nu se va face prea multă mizerie în jur, deci menţinerea curăţeniei va fi mult mai uşoară. Verificați brațul bateriei şi asigurați-vă că este unul de calitate. Alama cromată este o opțiune bună întrucât are un design atractiv şi este foarte uşor de manevrat. Multe obiecte sanitare se fabrică din plastic cromat; acestea se pot strica în timp și sunt mult inferioare celor din alamă.
- Luați în considerare încorporarea unor niveluri de ajustare diferite.În privinţa cădiţelor de duş, acestea se pot monta pe picioare, pe podea (gresie, etc.) sau pe propriul sistem de susținere. Axa cădiței este linia care unește colțurile opuse (la cădițe rectangulare) sau linia ce unește colțul cu mijlocul arcului de cerc (la cădițele semirotunde). Podeaua trebuie să aibă o gaură pentru sifon și scurgere. Podeaua de sub cădiță trebuie să fie solidă, fără goluri. Plasați, de probă, cădița pe podea și marcați poziția ei și a sifonului.
Pasul 3: Aplicarea plăcilor ceramice
- Subiectul “plăci ceramice” apare imediat în mintea fiecăruia dintre noi când vine vorba de baie.Ce fel de plăci ar trebui să alegem?Care sunt dimensiunile ideale? Ce fel de mortar ar trebui să utilizăm? Avalanşa de informații poate fi un pic copleșitoare, și este puţin probabil ca o discuţie cu un meşter să vă lămurească pe de-a-ntregul. Așa că faceţi-vă temele din timp. Există o mulțime de tipuri de plăci ceramice, dar şi o mulţime de evitat. Și odată ce găsiţi faianţa perfectă pentru cabina de duş, va fi necesar să alegeţi un mortar de calitate: mortar pe bază de ciment, mortar şlefuit, mortar neşlefuit sau mortar epoxidic. Există şi aici o gamă destul de variată despre care este bine să ştiţi dinainte. Uneori magazinele de specialitate includ mortarul în prețul plăcilor, dar încercaţi să aflaţi cât mai multe detalii despre calitatea acestuia înainte de a „merge pe mâna lor”.
- Aplicarea plăcilor ceramice este un proces destul de dificil.Există multe săli de baie construite greşit sau chiar strâmb din cauza faptului că plăcile ceramice au fost prost fixate. Ce să alegem, plăci din piatră naturală sau plăci porțelanate?Această alegere ţine numai de bugetul de care dispuneţi. Dar, probabil, cei mai mulţi vor alege plăcile porţelanate, pentru că baia este cea mai umedă zonă dintr-o locuinţă și pentru că plăcile de porțelan asigură o impermebilitate mai bună. Dacă, totuşi, unii se vor hotărî asupra plăcilor de marmură, granit sau alte pietre naturale, ar fi bine să faceţi un simplu test de impregnare: achiziţionaţi mai multe bucăţi şi puneți-le într-o găleată cu apă timp de două zile. Apoi scoateţi-le și lăsaţi-le pentru câteva zile. În cazul în care piatra arată diferit, aceleași schimbări se vor petrece „obligatoriu” şi sub duş. Orice alegeţi până la urmă, trebuie să fiţi atenţi în primul rând la cât de alunecos este materialul respectiv în contact cu apa. Mozaicul este foarte dificil de instalat ceea ce vă obligă să apelaţi la un specialist. Încercați să nu utilizaţi foi de mozaic într-o cabină de duș. Aveţi nevoie de 95% strat de acoperire cu mortar și multe dintre aceste foi de mozaic sunt preparate cu un adeziv pe bază de apă, care în timp va căpăta un miros neplăcut sau se va descompune în contact cu umezeala constantă. Puteţi, de asemenea, să faceţi un mix de plăci ceramice. „Amestecarea” gresiei de la furnizori diferiți este un mod foarte practic de a reduce costurile de renovare. Poate că detaliile suplimentare vor necesita un pic mai mult timp, dar vor face o mare diferenţă. Felul în care vor fi înfrumuseţate bordurile de placare cu faianţă este un pas important în planificarea acestui proces. Înainte de a începe renovarea spaţiului de duș, studiaţi fotografii cu instalaţii asemănătoare și cutreieraţi showroom-urile de la un capăt la celălalt pentru a vă decide asupra unui detaliu pe care doriţi să-l folosiţi. Puteţi opta chiar şi pentru o margine de metal. Atenţie mărită şi la tăierea plăcilor, pentru nu a obţine un aspect prea dur.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.thespruce.com/convert-tub-to-shower-4156975
https://www.budgetdumpster.com/blog/bathtub-to-shower-conversion-open-shower/
https://victoriaplum.com/blog/posts/replacing-your-bath-with-a-shower
https://www.bhg.com/bathroom/shower-bath/tub-to-shower-conversion/
https://www.houselogic.com/by-room/bathroom-laundry/tub-to-shower-conversion/