„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ţările membre UE ar putea achiziționa în comun armament și echipamente militare, potrivit unei propuneri a Comisiei, care a ajuns în dezbaterea Parlamentului European. Corespondentul RRA Daniela Coman notează că actul legislativ are un caracter prioritar, în condițiile în care țările membre trebuie să își refacă stocurile de muniție și armament, reduse pe fondul livrărilor de ajutoare militare către Ucraina.
Reporter: Daniela Coman – Întrucât tratatele europene în vigoare nu permit cumpărarea în comun de armament de către statele membre ale Uniunii, Comisia Europeană a redactat și aprobat în urmă cu un an o propunere de reglementare care să permită acest lucru, iar acum a venit rândul Parlamentului să aprobe. Modelul a mai funcționat în trecut, când țările europene au decis să cumpere vaccinuri în comun pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID, și apoi gaze, în timpul crizei energetice. Eurodeputatul Siegfried Mureșan, membru al Grupului Popularilor Europeni din partea PNL, a explicat cum anume va funcționa acest instrument, pentru că fiecare țară are armata sa și deocamdată nu există o armată unică europeană.
Siegfried Mureşan: Cumpărând cantități mai mari, cumpărând la cumul, cercetând împreună, inovând, descoperind împreună un tip de armă modernă, și nu fiecare pe cont propriu, putem avea acces la arme noi, moderne și la un cost mai mic. Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri pentru achiziția de către statele membre a unor echipamente pe care le doresc.
Reporter: Din spirit de solidaritate, statele membre au transferat muniție, vehicule, alte echipamente în Ucraina, pentru a putea rezista invaziei ruse, iar acum este imperativ ca fiecare țară să-și reconstruiască de urgență capacitatea de apărare națională./lcoman/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 septembrie)