Parlamentarii vor să interzică vânzarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori

Parlamentarii vor să interzică vânzarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori, după ce au descoperit cât de ușor este accesul copiilor la aceste produse, care le pot face mult rău. Două proiecte de lege cu acest scop, care au fost depuse ieri în legislativ, conțin și prevederi care impun și unităților de învățământ să ia măsuri. Proiectul privind interzicerea țigărilor electronice a apărut după discuții cu reprezentanți ai școlilor, care s-au plâns de un adevărat fenomen la care aderă tot mai mulți copii, chiar și de la 12 ani. Ușurința cu care se pot procura acum aceste țigări este uluitoare, a spus inițiatorul demersului legislativ, social-democratul Alfred Simonis.
Alfred Simonis: Acest consum al tutunului încălzit este extrem de răspândit în școli din România, în rândul tinerilor din România. Inițiativa creează și cadrul legislativ pentru școli să aplice sancțiuni și să aibă regulamente proprii prin care interzic consumul. Evident că, după aceea, școala trebuie să sesizeze organele de poliție în momentul în care constată că în jurul școlilor sunt comercializate astfel de produse către copii.
Realizator: De puțin timp au apărut și automate de la care oricine poate cumpăra țigări electronice cu sistem de vaporizare a lichidului cu nicotină. Iar la fel ca și tutunul, și băuturile energizante nu ar trebui să poată fi cumpărate de minori, care nu sunt conștienți de cât rău le pot face. Consumate des sau în cantități mari, energizantele pot crea probleme cardiace și, din cauză că inhibă somnul, aduc și dificultăți de concentrare și chiar anxietate, spun medicii./amirea/dstanesc

RRA – 13 septembrie