CCR va analiza pe 18 octombrie sesizarea de neconstituţionalitate privind măsurile fiscal-bugetare

Realizator: Mira Gomboş – Magistraţii CCR au stabilit că vor discuta pe 18 octombrie sesizarea de neconstituţionalitate depusă de Uniunea Salvaţi România şi Forţa Dreptei în legătură cu măsurile fiscal-bugetare pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament. Cele două formaţiuni de opoziţie spun că au blocat astfel cel puţin pentru o perioadă legea despre care susţin că va duce la creşterea taxelor pentru toţi românii. Sesizarea a fost semnată şi de doi parlamentari liberali apropiaţi de fostul preşedinte PNL Florin Cîţu. Între timp, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va solicita CCR să se pronunţe mai repede în legătură cu sesizarea celor două formaţiuni. Redactorul RRA Andrei Şerban a urmărit declaraţia premierului:
Reporter: Premierul Marcel Ciolacu consideră că sesizarea Curții Constituționale este un drept politic legitim, însă nu înțelege ce anume nemulțumește la legea pentru care și-a asumat răspunderea pentru că ea înăsprește legislația privind combaterea evaziunii fiscale, pune în practică reforma statului român și ține cont de angajamentele din PNRR, pe care nu el le-a adoptat:
Marcel Ciolacu: Presupun că n-au nimic împotrivă cu combaterea evaziunii fiscale în România și a prinderii hoților. Dacă au vreo problemă, îi rog să iasă să spună. Dacă au o problemă că în sfârșit, un partid și un prim-ministru într-o coaliție cu Partidul Național Liberal s-au hotărât să-și asume reforma statului român, îi rog frumos să iasă să spună că nu doresc reformă. Măsurile fiscale sunt trecute în PNRR. Eu încerc să respect promisiunile făcute Comisiei Europene și ce încerc cel mai mult este să creez un mediu concurențial corect în zona privată.
Reporter: În sesizarea la Curtea Constituțională, semnatarii spun că nu au fost respectate condițiile pentru angajarea răspunderii guvernului în parlament. Reforma se aplică neunitar și se încalcă principiul egalității în fața legii prin tratament inegal.
Realizator: Astăzi era și ultima zi în care opoziția ar fi putut să depună o moțiune de cenzură, iar partidul AUR a acuzat USR și Forța Dreptei că nu au vrut să se alăture acestui demers./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie)