2023. október 3.

A cernavodai atomerőműnél megkezdődik a Valahia 2023 gyakorlat a nukleáris veszélyhelyzetekre való reagálás érdekében

Kedden kezdődik a cernavodai atomerőműnél a Valahia 2023 gyakorlat, amely a nukleáris veszélyhelyzetekre reagál. A gyakorlatot az Országos Nukleáris Tevékenységek Ellenőrzési Bizottsága  (CNCAN) szervezi, és célja, hogy javítsa a hatóságok felkészültségi intézkedéseit és reagálási képességét ilyen helyzetekre. „Figyelem, ez egy gyakorlat” – ezzel a pontosítással kerül sor október 3. és 5. között, a CNCAN szervezésében, a Valahia 2023 országos gyakorlatra, amely egy súlyos baleseti forgatókönyvet szimulál a cernavodai atomerőműnél. A gyakorlatot a  Katasztrófavédelmi Főosztállyal, a  Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel és más, a veszélyhelyzet-elhárításban részt vevő országos szervezetekkel együtt szervezik, és a bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a Norvég Sugárvédelmi Hatóság támogatja. A Valahia 2023 a Norvég Grants projekt része, amelynek célja a nukleáris biztonság és biztonság javítása Romániában, valamint a különböző katasztrófával szembeni ellenálló képesség és a nukleáris és radiológiai eseményekre való reagálás növelése, amelyet a norvég pénzügyi mechanizmuson keresztül finanszíroznak.Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során hang- és fényjelzéseket is bevetnek, a Katasztrófavédelmi Főosztály közölte a lakossággal, ne essen pánikba, mert nem valós veszélyhelyzetről van szó.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

A német egység napja

A német egység napja Németország nemzeti ünnepe, amelyet minden évben október 3-án ünnepelnek. A német egység napja az 1990-es német újraegyesítésnek állít emléket, amikor a Német Demokratikus Köztársaság hivatalosan is egyesült a Német Szövetségi Köztársasággal. A német egység 33. évfordulóját Bukarestben, hétfő este, a román hatóságok is megünnepelték.Ez alkalommal Klaus Iohannis államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök külön kiemelte Németország által Romániának folyamatosan nyújtott támogatást az ország schengeni övezethez való csatlakozásáért. „Az Európai Unió a béke és a szabadság projektje, és most minden eddiginél nagyobb egységre van szükségünk az unióban, hogy sikeresen kezeljük az Európai Unión belüli és kívüli kihívásokat”, nyilatkozta Klaus Iohannis, hozzáfűzve: Együtt kell továbbra is fellépnünk egy folyamatosan változó környezetben értékeink védelme érdekében. Marcel Ciolacu a maga részéről köszönetet mondott Németországnak Románia eltökélt támogatásáért a schengeni övezethez való csatlakozásáért. „Németország Románia legfontosabb kereskedelmi partnere és gazdaságunk második befektetője”, hangsúlyozta a miniszterelnök, megemlítve, hogy a kereskedelmi forgalom a tavaly meghaladta a 40 milliárd eurót és több mint 25 ezer német tőkével rendelkező cég van bejegyezve Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Megkapta környezetvédelmi jóváhagyást a Nagyvárad és Arad között megépítendő gyorsforgalmi autóút

Megkapta a környezetvédelmi tárca jóváhagyását a Nagyvárad és Arad között megépítendő gyorsforgalmi út, jelentette be közösségi oldalán Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter. A kétszer kétsávos, 119 kilométeres autóút a legnagyobb olyan infrastrukturális beruházás Romániában, amelynek a megvalósítását az önkormányzatok átvették a közlekedési minisztériumtól. A projekt része egy nagyváradi öt kilométeres és egy aradi három kilométeres bekötőút, valamint az a csaknem tíz kilométeres útszakasz, amely Nagyszalontánál a magyar határhoz vezet, és megteremti az összeköttetést a Békéscsabára vezető M44-es úttal. A beruházás becsült értéke kétmilliárd euró. Eredetileg az út használatba adását 2026-ra irányozták elő, de a megvalósítás máris csúszott, ugyanis a környezetvédelmi engedélyt a tervezettnél később adták ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

„A zsidók története. Holokauszt” című tantárgyat belefoglalják az országos tantervbe

„A zsidók története.Holokauszt” című tantárgyat belefoglalják az országos tantervbe, ami hozzájárul ahhoz, hogy Románia eleget tegyen a holokauszt oktatására, valamint az antiszemitizmus megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó vállalásainak, jelentette ki Ligia Deca tanügyminiszter  a tantárgy oktatásának országos bevezetése alkalmából a Victoria palotában kedden tartott rendezvényen. A tanügyminisztérium több intézménnyel működik együtt az antiszemitizmus leküzdésében: ilyen a jeruzsálemi Jad Vasem, vagyis a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, a franciaországi Soá Múzeum, az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum, illetve a hazai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet, fűzte hozzá a tárcavezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Karikó Katalin kapja az orvosi Nobel-díjat

Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. Karikó Katalin Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik, aki magyar állampolgárként kapta meg a világ legrangosabb tudományos díját, egyben ő az első Nobel-díjas magyar nő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.03)

Rozália Gănciulescu