2023. október 5

Romániában mintegy 3,5 millió lakás használ, főleg vidéki környezetben, faanyagot fűtésre

Botoşani megyében az Erdészeti Igazgatóság nyár óta először vásárol tűzifát az ország más megyéiből, hogy eleget tegyen a lakossági igényeknek. A faanyag Bákó és Neamţ megyékből származik, a kiskereskedelmi ára pedig több mint 40%-kal alacsonyabb a barkácsáruházak által gyakorolt árnál. Ha a korábbi években 60 000 m³ fát értékesített a Botoșani Erdészeti Igazgatóság, idén már körülbelül 50 000 m³ fanyagot adott el. A megnövekedett kereslet magyarázata a lakosság elvándorlása a városok melletti vidéki településekre, illetve a fatüzelésű hőerőművek gyakoribb alkalmazása. Marius Havriș mérnök, a Botoșani Erdészeti Igazgatóság igazgatója elmondta: „Jelenleg minden erdészeti területen van faanyag-készletünk, van forrásunk, de valóban, a faanyag iránti kereslet, legalábbis idén, nagyobb volt. Mi több, a korábbi évekhez képest azt tapasztaltuk, hogy enyhén változott a faanyag beszerzési időszaka, a korábbi években valahol szeptemberben, év vége felé indult el, most viszont már a nyár folyamán elkezdődött”. Az Erdészeti Igazgatóság igazgatója a faanyag-ellátással kapcsolatos esetleges rendellenességek megelőzése érdekében az Országos Erdészeti Hatóság jóváhagyásával kísérleti programot kezdeményezett. „Olyan programunk van, mely szerint a szomszédos erdészeti osztályokról, illetve Neamț és Bákó megyékből hozunk mintegy 3000 m³ faanyagot, amelyet Botoșani megyében osztunk szét. Eddig mintegy 400 m³-t hoztunk, amelyből több mint 200 m³-t már hasznosítottunk”, fűzte hozzá Marius Havriș. Az Erdészeti Igazgatóság által a lakosságnak lakásfűtésre értékesített faanyag ára az előző évi szinten maradt, azaz a barkácsáruházak által gyakorolt ár felén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Az oktatás nemzetközi napja

Az óvodások, a diákok, a tanárok és más kategóriájú oktatási alkalmazottak ma szabadnaposak. Az oktatás világnapját 1994 óta minden évben október 5-én ünneplik az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) javaslatára, és az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1966-os, a tanárok jogállásáról szóló ajánlásának aláírását jelzi. A diákok és tanárok számára ez a szabadnap három héttel és két nappal a tanév első vakációja előtt van. Így október 28-án véget ér az első tanulási modul, és a tanulók megkapják az első egyhetes vakációt. Ebben a hónapban a bukaresti diákok még egy szabadnapot kapnak október 27-én, Új Szent Demetrius, Bukarest védelmezőjének ünnepén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Klaus Iohannis államfó szeptember 12-re hivta össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését

Az Elnöki Hivatal közleménye szerint a Cotroceni-palotában jövő csütörtökön 12 órától tartandó ülés napirendjén a fiatalok kábítószer-fogyasztásának problémája is szerepel. Ugyanakkor szó lesz a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetének alakulásával kapcsolatos témákról is. Emellett tárgyalnak a román hadsereg fejlesztéséről és egyéb aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről. Az államfő csaknem egy hónappal ezelőtt, az új tanévnyitó alkalmával jelentette be, úgy döntött, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács következő ülésének napirendjére tűzi a fiatalok drogfogyasztásának kérdését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

A speciális védelmi rendszerhez tartozó, nagykorúvá vált fiatalok 26 éves korukig igényelhetik az ellátás folytatását
A speciális védelmi rendszerhez tartozó, nagykorúvá vált fiatalok 26 éves korukig igényelhetik a védelmi  intézkedés folytatását, illetve havi 2 870 lej juttatás mellett dönthetnek. A képviselők által egyhangúlag elfogadott tervezet előírja, hogy a kedvezmény igénybevételéhez a fiataloknak igazolniuk kell, hogy valamilyen képzési formát folytatnak, vagy van munkahelyük. E tervezet esetében a döntő fórum a képviselőház. A szabályozó rendelkezést kihirdetés végett az államfő elé kell terjeszteni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

A Román Autógyártók Szövetsége rekordtermelésre számit a Piteşti és a Craiova-i gyáraknál

A Romániai Autógyártók Szövetsége szerint az idei évben is rekordtermelés várható a Piteşti és a Craiova-i gyáraknál, azaz több mint 500 000 autó legyártása. De ahhoz, hogy a beruházások az országban maradjanak és versenyképesekek legyenek az ágazatban, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett kiszámítható költségvetési politikára is szükség van. A romániai autógyártás több mint 600 céget jelent, ahol 220 000 alkalmazott dolgozik. A kormány által javasolt új intézkedések sokkot jelentenek az ágazatra, amely 13 százalékkal járul a bruttó hazai termékhez, jelentette ki egy szakkonferencián Adrian Sandu, a Romániai Autógyártók Szövetségének főtitkára, hozzáfűzve: A fiskális intézkedésekkel kapcsolatban kiszámítható jogszabályi és fiskális keretet szeretnénk. Az szeretnénk, ha e szektor beruházási terveit, amely egy, két, három évre terjednek ki, nem éri sokk bizonyos fiskális intézkedések alkalmazása miatt, amelyek hatással lehetnek a folyamatban lévő projektekre, de egyes projektek vonzására is a jövőben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)
Rozália Gănciulescu