2023. október 16.

A szolgálati nyugdíjak törvényének módosítását tárgyalja ma a Képviselőház

A képviselőház – mint a jogszabály végleges formáját elfogadni hivatott testület – először az illetékes szakbizottságokban, délután pedig a plenáris ülésen foglalkozik a törvénnyel és várhatóan a szavazásra is sor kerül. A múlt héten a szenátorok az alkotmánybírák döntése alapján módosították a törvény több rendelkezését. A részletekről a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Alina Stănuță számolt be.

A szenátorok által elfogadott új forma szerint a bíráknak a tevékenységük utolsó négy évében, és nem az utolsó három hónapban szerzett átlagos bruttó havi juttatás és prémiumok 80 százalékának megfelelő nyugdíj jár majd. A nyugdíjkorhatár is minden évben négy hónappal emelkedik majd 60 éves korig. Az ellenzék részéről a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálta a törvénytervezetet, és több módosító indítványt is benyújtott, amelyek célja a szolgálati nyugdíjak megszüntetése volt, de a javasolt módosításokat leszavazták. Irineu Darău, az USR szenátora úgy véli, hogy a kormány kozmetikai változtatásokat eszközölt ezen a területen.

Irineu Darău: A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy szörnyű, igazságtalan rendszert épített ki. Több mint 30 évükbe telt, hogy felépítsék ezt a különleges nyugdíjrendszert. Mit ígérnek nekünk? Azt, hogy a következő 38 évben még egy kicsit finomítani fognak rajta. Vannak olyan emberek az igazságszolgáltatásban, akik holnap belépnek a rendszerbe, és nem fognak olyan nyugdíjat kapni, ami valahogy közös és igazságos lenne a többi szakmai kategóriával.

Riporter: A szolgálati nyugdíjak reformja mérföldkőnek minősül az Országos Helyreállítási és Ellenállóképesség-fejlesztési Tervben (PNRR), de a képviselőház ideiglenes elnöke, a szociáldemokrata Alfred Simonis szerint a kérdést minél hamarabb rendezni kell.

Alfred Simonis: Az PNRR mérföldkövét, amelyen 2,8 milliárd euró múlik, a PNRR jelenlegi ellenzéke terjesztette elő. Most az, hogy teljesítjük a mérföldkövet, és a korábbi hatalom, amely ma ellenzék, kritizálja azt, hogy teljesítjük a mérföldkövet, egyfajta logikai törés, de ez előfordul a román politikában, bár talán a PNRR volt az az időszak, amikor az Európa- és Nyugat-barát politikai pártok vezetői részt vettek abban a törekvésben, hogy pénzt hozzanak az országba.

Riporter: Szintén a képviselőházban várhatóan véglegesítik a jelentéseket több olyan törvénytervezetről, amelyek a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás büntetésének szigorítását célozzák. (Radio România Actualităţi)

Biztosítás fizetésére köteleznék egyes elektromos rollerek és kerékpárok tulajdonosait

A pénzügyminisztérium által nyilvános vitára bocsátott törvénytervezet szerint a 25 km/h-nál nagyobb maximális sebességre képes rollerek és elektromos kerékpárok tulajdonosai kötelesek lehetnek gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. Egy európai uniós irányelv értelmében a jármű fogalmát úgy határozták meg, hogy az minden olyan 14 kg-nál nagyobb tömegű, önjáró közlekedési eszközt jelent, amelyiknek a tervezett sebessége meghaladja 25 km/h-át. (Radio România Actualităţi)

Kamionok csak előzetes bejelentkezés mellett hajthatnak be a konstancai kikötő területére

A járművek érkezését a kikötő honlapján, a portofconstanta.ro oldalon található ingyenes alkalmazáson keresztül kell bejelenteni be. Alapvetően a konstancai kikötőben működő fuvarozók ezen az alkalmazáson keresztül foglalják le a be- vagy kirakodásra szánt időpontot annál az üzemeltetőnél, amelyhez mennek. (Radio România Actualităţi)

Maradhat az árstop

Az egyes alapvető élelmiszerek kereskedelmi árrésének korlátozása meghosszabbítható lenne november 1-je után is, amikor az intézkedés lejár Marcel Ciolacu miniszterelnök felkérte Florin Barbu mezőgazdasági minisztert, hogy a jövő héten terjesszen elő egy javaslatot, amely lehetővé teszi a rendszer folytatását. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin