„Performing Austria” la Festivalul National de Teatru #33

#PerformingAtFNT – expoziții, întâlniri, performance-uri online

De la spectacolul teatrelor de patrimoniu la performance-ul digital. Forumul Cultural Austriac este partener al celei de-a 33-a ediții a Festivalului Național de Teatru, în cadrul căreia are onoarea să prezinte două expoziții, un atelier, două performance-uri online, precum și să recomande o lansare de carte. Toate aceste evenimente compun programul „Performing Austria la FNT #33” #PerformingAtFNT. Ele sunt realizate în colaborare cu artiști, cercetători si instituții din România, pentru publicul românesc pasionat de artele spectacolului, dar și pentru profesioniștii din domeniu. Festivalul Național de Teatru se desfășoară la București  între 20 și 30 octombrie, și îi are drept curatori pe Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Tema acestui an este „Laboratoarele sensibilului”, evenimentele invitate și cele conexe având ca numitor comun „componenta de cercetare artistică, atmosfera de laborator teatral, reprezentativitatea, componenta etică și interesele publicului”, după cum afirmă cei trei curatori.

Programul „Performing Austria la FNT #33” – #PerformingAtFNT

  • 10.2022 – 5.11.2023, ARCUB Gabroveni București (Strada Lipscani 84 – 90, program de vizitare 10.00-18.00): „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” – expoziția fotografei de teatru Christine de Grancy

Simbolurile, mesajele, jocurile de putere, toate ascunse în ornamentele palatelor și clădirilor istorice ale Vienei, sunt coborâte în fața ochilor oamenilor de azi în expoziția „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” a fotografei Christine de Grancy, despre teatralitatea arhitecturii capitalei austriece. Acest adevărat proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii este prezentat de Forumul Cultural Austriac în exclusivitate pentru a 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru. Vernisajul expoziției va avea loc pe 22 octombrie, ora 16.00, în prezența autoarei, Christine de Grancy, și a curatoarei acesteia, actrița Mercedes Echerer. Evenimentul se va desfășura în limba engleză, fără traducere, iar intrarea este liberă.

Detalii pe http://bit.ly/ExpoGrancyFNT33 

  • 10.2023, ora 11:00, UNITER – Terasa Savart (Strada George Enescu nr. 2-4)

Cu ocazia acestei expoziții, fotografa de teatru Christine de Grancy propune o întâlnire-atelier dedicată fotografilor profesioniști specializați în fotografia de teatru și studenților care se formează în acest domeniu. Întâlnirea se va desfășura în limbile română și germană, cu traducere în limba română. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Detalii pe http://bit.ly/ExpoGrancyFNT33

  • 10.2022 – 5.11.2023, foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42, program de vizitare – înaintea spectacolelor programate la această sală)

Cu ocazia Zilei Europene a Teatrelor Istorice (25 octombrie), Forumul Cultural Austriac prezintă, în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Național de Teatru, expozițiaTeatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” imaginată de arhitecta româncă Loredana Stasisin ca un original puzzle continental care prezintă modurile durabile de administrare a moștenirii culturale. Expoziția va fi deschisă pe data de 24 octombrie, ora 17.00, în prezența autoarei, arh. Loredana Stasisin. Conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul este realizat cu sprijinul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și al Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea.

Detalii pe http://bit.ly/FellnerHelmerFNT33

 Cu ocazia celei de-a 33-a ediții a Festivalului Național de Teatru, Forumul Cultural Austriac prezintă online, pe site-ul său, două performance-uri adaptate pentru și înregistrate în România: ORLANDO TRIP, în parteneriat cu Wortwiege și Teatrul Odeon din București, și S ECTI VE – [hol’-os], în cooperare cu colectivul artistic S ECTI VE și HEI- House of European Institutes din Timișoara.

 ORLANDO TRIP (durata 1h15’) – în acest performance de poezie și muzică, scriitoarea și performera Anna Luca Poloni alături de muzicianul și artistul video Christian Mair aduc în zilele noastre povestea unui personaj istoric și literar legendar, Orlando, care vorbește despre una dintre cele mai mari temeri ale omului și ale societăților noastre – schimbarea și abandonul stabilității. O istorie despre mare; un triumf al adâncurilor minții umane și al fluidității. Spectacolul a fost înregistrat pe data de 11 aprilie, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, unde a fost recreat cu aportul echipei tehnice al acestei instituții.

S ECTI VE – [hol’-os] (durata 30’) acest performance audiovizual non-verbal conduce într-un mod original spectatorul într-un foarte posibil viitor apropiat al comunicării interumane, dar și între oameni și mașini. S ECTI VE este un duo austriac de performeri audiovizuali format din Arno Deutschbauer și Micha Elias Pichlkastner, care trăiesc și lucrează între Linz (Austria) și Toronto (Canada). Spectacolul a fost înregistrat în data de 29 septembrie 2023, ora 19.00, la HEI – House of European Institutes din Timișoara, o inițiativă EUNIC România, cu sprijinul Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.

  • 10.2023, ora 14:30, Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15)

Forumul Cultural Austriac recomandă lansarea cărții „Das rumänische Theater im 21. Jahrhundert. Freie Szene und neue Wege/Teatrul românesc în secolul 21. Scena independentă și inițiative noi” a jurnalistei și cercetătoarei româno-austriece Irina Wolf. Acest volum, apărut în acest an la editura Frank & Timme din Berlin, se adresează cititorilor de limbă germană și oferă o imagine cuprinzătoare asupra teatrelor independente din România de la începuturi până în 2022. Lansarea va fi prezentată de Irina Wolf și de criticii de teatru Cristina Modreanu și Oana Cristea Grigorescu.

Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hermannstädter Zeitung, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, LiterNet, Munteanu recomandă, Bel-Esprit, Verbs describe us, Urban Things

Pentru contacte de presă și programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)

RADOR – 19 octombrie