2023. október 23.

Luminița Odobescu külügyminiszter ma Luxembourgban részt vesz az Európai Unió tagállamai diplomáciai vezetőinek találkozóján, a Külügyek Tanácsán

A tanácskozás napirendjén többek között a Hamász terrortámadásait követő izraeli és regionális helyzet, Oroszország Ukrajna elleni agressziója, valamint az örmény-azerbajdzsáni kapcsolatok megvitatása szerepel. Az uniós külügyminiszterek foglalkoznak majd az izraeli helyzetnek a regionális kihatásával, a közelmúltbeli ukrajnai fejleményekkel és az EU hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásaival. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti kapcsolatokról folytatott eszmecsere célja az Örményországot támogató intézkedésekre vonatkozó közös uniós megközelítésről való megállapodás, valamint a két ország közötti békefolyamat támogatása érdekében a felek közötti párbeszéd elősegítése. (Radio România Actualităţi)

A Román Autónyilvántartás (RAR) egy elektronikus alkalmazáson dolgozik, amely a használt autók eladásakor megakadályozza a visszatekert kilométerek és a rejtett hibák eltüntetése révén elkövetett csalásokat

A szóban forgó alkalmazásról törvény rendelkezik, és a jövő évtől a Romániában bejegyzett használt autót vásárlók díj ellenében megkapják az autó teljes eredetvizsgálatát – tájékoztatott ma reggeli hírműsorában a közszolgálati rádió.

Alexandru Lancuzov, riporter: A Romániában bejegyzett járművek elektronikus nyilvántartásának létrehozását egy idén tavasszal elfogadott törvény írta elő, a közlekedési minisztérium pedig a múlt héten tette közzé azt a miniszteri rendelettervezetet, amely meghatározza az alkalmazás működésbe helyezéséhez szükséges eljárásokat.

Így a jövő évtől kezdve a már forgalomban lévő használt autók esetében a román gépjármű-nyilvántartás adatokat gyűjt a műszaki vizsgát elvégző cégektől, az autószervizektől, beleértve a márkakereskedéseket is, a futó és a nagyobb javításokról vagy visszahívásokról. Az autó megvásárlásakor, díj ellenében, a leendő tulajdonos rendelkezni fog az autó eredetére és eddigi javításaira vonatkozó adatokkal, akár az országba való belépéstől kezdve, ha importból származó járművekről van szó, akár a kizárólag Romániában futott járművekről. Az alkalmazás így csökkenti az elmaradt futásteljesítmény vagy az eladó által eltitkolni kívánt műszaki problémák kockázatát – magyarázta Mihai Alecu, a romániai autónyilvántartás igazgatója. (Radio România Actualităţi)

Az oktatási szakszervezetek és a kormány képviselői még mindig tárgyalnak a tanárok és a kisegítő személyzet fizetéséről

Ebben a hónapban ez már a második konzultációs forduló, mivel a tanév végi általános sztrájk során elfogadott béremelések az új, még nem véglegesített egységes bértörvényhez kapcsolódnak.

A Victoria-palotában Marcel Ciolacu miniszterelnök, Ligia Deca oktatási miniszter és Bucura Oprescu munkaügyi miniszter tárgyalnak az oktatási szakszervezetek képviselőivel. Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta, hogy motivált tanárokra van szükség, Ligia Deca oktatási miniszter pedig nemrég azt hangsúlyozta, hogy minden ígéretet tiszteletben fognak tartani. Tény, hogy ebben a hónapban a tanárok és a kisegítő személyzet 1500, az oktatásban közvetlenül részt nem vevő alkalmazottak pedig 500 lejes karrierbónuszt kapnak. Ha az egységes fizetésekről szóló törvény nem készül el időben, a végrehajtó hatalom más megoldást kíván találni – mondta Ligia Deca. Egy technikai megoldásról van szó, melynek révén a jövő év január elsejétől már alkalmazni lehetne az ígért emeléseket. Hogy milyen következtetéseket vonnak le a találkozó után, hogy lesznek-e további tárgyalási fordulók, azt egyelőre nem lehet tudni – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit petruţa obrejan, riporter.

Székely Ervin