Expoziția colectivă a Studioului de Arte Plastice al Armatei a fost vernisată seara trecută, marți 24 octombrie, la “Galeria Artelor” a Palatului Cercului Militar National din București. Manifestare de tradiție a artiștilor plastici ai cunoscutei instituții de cultură a Oștirii române, expoziția a marcat și împlinirea a 73 de ani de la înființarea studioului, la 25 octombrie 1945.
De fapt, așa cum spunea în cuvântul său, la vernisaj, artistul plastic Valentin Tănase, directorul instituției, avem de a face cu o tradiție mai lungă începută încă din 1877 de artiștii care au însoțit trupele pe câmpul de luptă din Bulgaria: “Întotdeauna artiștii au însoțit dimensiunea militară, pentru că artiștii au fost de fapt cronicarii vizuali ai tuturor evenimentelor, nu doar militare ci și istorice. Ei au fost practic, cei care au creat imaginea vizuală a istoriei trăite, a noastră, a românilor și, în general, a istoriei universale. E firesc ca acest studio de arte plastice să aibă înainte predecesori cum au fost cei din 1877, în frunte cu Nicolae Grigorescu, care a străbătut frontul în căruța sa cu coviltir, în care avea pânzele, șevaletul, caietele de schițe, cum au fost, mai apoi, cei din 1918, să-l amintim aici măcar pe Camil Ressu. Sunt cam toate numele mari ale picturii interbelice, îndeosebi artiștii tineri ai perioadei interbelice, care au imortalizat, înrolați în Batalionul propagandă al Marelui Stat Major, sacrificiile pe cele două fronturi ale Celui de-al Doilea Război Mondial.”
La expoziție a fost prezent generalul-locotenent Cătălin Zisu, șeful Comandamentului Logistic Întrunit, care a adus în atenția participanților rolul important al instituțiilor de cultură ale armatei, contribuția activă a acestora în efortul de Diplomație publică, derulat de oștirea româna, fiindcă “nu exista un limbaj universal mai lesne de înțeles decât cel al muzicii și al artelor frumoase, al culorii și a formelor.”
Expun pictorii: Marcel Chițac, Mircea Doinaru, Cătălin Gâdei, George Grigorescu, Lidia Pîrvan, Albin Stănescu, Valentin Tănase și sculptorii: Gabriela Muscalu, Liviu Muscalu, Paul Muscalu și Valentin Tănase. Fiecare dintre ei aduce un suflu personal, o idee originală, aprecia directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. ” Cele mai multe dintre picturile expuse sunt axate pe tema peisajului, problemă general valabilă și în general solicitată de publicul iubitor de artă. Trebuie să recunoaștem că avem o țară foarte frumoasă! În zona sculpturii sunt prezente efigii de personalități istorice. Eu personal, am căutat să prezint câteva lucrări încărcate de o simbolistică autohtonă, etern valabilă. “
Expoziția este deschisă zilnic până joi, 9 noiembrie 2023, între orele 11.00-19.00.
A consemnat Mihaela Bîlbîie, RADOR RADIO ROMÂNIA