Péter Szijjártó – S-ar putea să fim mai aproape ca niciodată de izbucnirea celui de-al treilea război mondial

Dacă comunitatea internațională nu poate rezolva în mod pașnic provocările de securitate de astăzi, omenirea ar putea fi mai aproape ca niciodată de izbucnirea celui de-al treilea război mondial, a declarat miercuri, la Astana, ministrul ungar de externe. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul de Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, şeful diplomaţiei a relatat că premierul Viktor Orbán va avea o întrevedere, joi, cu preşedintele Kazahstanului, după care a va avea loc următorul summit al Organizației Statelor Turcice (TÁSZ), care este deosebit de important datorită provocărilor de securitate din ultima perioadă.
Din punctul de vedere al Europei, de la sfârșitul Războiului Rece, situația de securitate nu a fost atât de rea ca acum, conflictul armat face ravagii pe continent și în imediata sa vecinătate, iar între timp amenințarea terorismului devine tot mai serioase, a afirmat oficialul ungar, care a adăugat: „Aşadar, trebuie căutată posibilitatea unor soluții pașnice. Dacă comunitatea globală nu va putea aduce cel puțin una sau două dintre provocările actuale de securitate la o soluție pașnică în următoarea perioadă relativ scurtă, atunci nu este complet nerealist să ne așteptăm că vom fi mai aproape ca niciodată de izbucnirea celui de-al treilea război mondial. Ungaria este interesată de pace, iar Guvernul consideră că participarea sa la lucrările TÁSZ este importantă, deoarece statele turcice sunt întotdeauna în favoarea unei reglementări pașnice și a reducerii riscurilor de escaladare”. În acest sens, Péter Szijjártó a amintit că preşedintele Turciei a fost singurul politician care a intermediat cu succes între părțile ucrainene și cele ruse prin acordul de export de cereale la Marea Neagră, dar, din păcate, de atunci situația a continuat să se deterioreze și în acest domeniu. „Ungaria este interesată de o soluție pașnică cât mai curând posibil. Ne dorim pace în ţara vecină, în Ucraina, și am dori să evităm ce este mai rău, adică escaladarea situației, respectiv războiul între țările din Orientul Mijlociu”, a mai afirmat ministrul ungar de externe, care s-a referit şi la relaţiile dintre Ungaria şi Kazahstan, şi a subliniat că anul acesta s-au înregistrat progrese în domeniul cooperării energetice. „Nimic nu exemplifică mai bine parteneriatul strategic bilateral decât faptul că cele două ţări se ajută reciproc pentru a garanta securitatea energetică”, a subliniat Szijjártó, menţionând că o stradă din Astana va fi numită, joi, după numele lui Sándor Petőfi, gest care arată cât de multă importanță acordă kazahii cooperării bilaterale.
În cele din urmă, ministrul de externe a informat că premierul Viktor Orbán va purta, joi, discuții cu președintele și premierul kazah, iar seara vor ajunge aici și liderii statelor turcice, șefii de stat azer, turc, uzbec, turkmen și kârgâz.(MTI – 2 noiembrie)/rganciu/denisse