Cele două focare de război – Orientul Mijlociu și Ucraina – rămân în continuare pe prima pagină a ziarelor prin informații și comentarii extrem de îngrijorătoare.
“Un baraj de rachete în nordul Israelului”. “Hamas afirmă că, în Gaza, au murit peste 10000 de oameni” , titrează pe prima pagină cotidianul israelian Ha’aretz. “Armata israeliană afirmă că a reușit să anihileze patru membri ai grupărilor Hamas și Fatah din Cisiordania”, anunță același ziar. Pe de altă parte, “luni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declara că Gaza a devenit un cimitir al copiilor”, notează un alt ziar israelian, The Jerusalem Post. Din același ziar, mai aflăm că, tot ieri (luni, 6 noiembrie), “președintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre ultimele evenimente semnalate în Israel și în Fâșia Gaza”. Ziarul american The New York Times informează că “Iordania a parașutat dintr-un avion ajutoare sanitare pentru un spital din Gaza, fiind pentru prima oară când asemenea ajutoare sunt trimise în acest fel”. Și tot din The New York Times mai aflăm că, “în Australia, s-au semnalat incidente atât antisemite, cât și islamofobe”.
Presa internațională nu neglijează însă nici războiul din Ucraina, deși multora li se pare că acest conflict ar fi trecut pe planul al doilea. Foarte interesant ni se pare titlul unui articol din ziarul francez La Monde “Potrivit unor scurgeri de informații apărute în presă, o deplasare în Israel a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost repusă pe tapet”. Același ziar amintește că “președintele ucrainean, care se declară proisraelian, a căutat să atragă Israelul de partea sa încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina”. “Cum se descurcă Zelenski cu criticile?”, se întreabă autorul unui articol din ziarul german Frankfurter Allgemeine. El consieră că “tensiunile din cadrul conducerii de la Kiev devin vizibile, multe lucruri depinzând de modul în care Zelenski gestionează această criză”. Un ziar polonez, Gazeta Wyborcza, pare să tragă o concluzie: “Ucraina încă nu a câștigat, dar ucrainenii nu au de ales și trebuie să continue lupta”.
Fără să ne surprindă prea mult, titlul unui articol din ziarul britanic The Telegraph sună interesant: “Potrivit unor surse ale Kremlinului, Putin a decis să rămână la putere cel puțin până în anul 2030”. Același ziar menționează că “Vladimir Putin a hotărât să candideze la alegerile prezidențiale din luna martie”. „Decizia a fost luată – va candida”, ar fi declarat pentru Reuters o sursă apropiată Kremlinului, citată de același ziar. „Deocamdată, Putin nu a făcut nicio declarație cu privire la subiect, iar campania electorală încă nu a fost anunțată oficial”, ar fi subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă TASS. În același timp, în publicația moscovită Nezavisimaia Gazeta, același Peskov face o declarație interesantă în privința relațiilor Rusiei c Occidentul: “Într-un fel sau altul, Rusia va trebui să reia în cele din urmă dialogul cu Statele Unite”. Și tot Peskov, de această dată citat de ziarul moscovit Izvestia, subliniază că “Putin nu a făcut incă nicio declarație cu privire la participarea sa la alegerile din 2024”. Dar publicația americană Politico face un comentariu ironic, anunțând: “Putin candidează din nou la președinție (Wow!) Cine și-ar fi închipuit?”
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR