Reorganizarea administrativă a României a revenit în atenție în ultima vreme, odată cu dezbaterile privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului birocratic

Reorganizarea administrativă a României a revenit în atenție în ultima vreme, odată cu dezbaterile privind reducerea cheltuielilor publice și a aparatului birocratic. O serie de inițiative civice și propuneri legislative pleacă de la ideea că actuala organizare generează birocrație, ineficiență și costuri mari. Și cum banii sunt tot mai puțini la buget, mediul de afaceri prin Camera de Comerț și Industrie a României a tras un semnal de alarmă. Florentina Varga relatează: Reorganizarea administrativ-teritorială este majoră în contextul reducerii deficitului balanței comerciale consideră Bogdan Vișan, secretar general adjunct în cadrul Camerei Naționale și care spune că, în caz contrar, România riscă să-și piardă predictibilitatea și fiscalitatea.
Bogdan Vișan: Raportat la actualele realități, Camera de Comerț și Industrie a României a reiterat decidenților necesitatea urgentă de reorganizarea administrativă a României prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.
Reporter: Pe de altă parte, și președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Sociale, ASPES, Constantin Boștină, susține reorganizarea administrativ-teritorială și argumentează.
Constantin Boștină: Dacă luăm în considerare datele recensământului pentru 2021, aproape 900 de localități, adică 28% din total, incluzând și orașele au mai puțin de 2.000 de locuitori rezidenți. Avem în personalul funcționăresc administrativ 315.000 de persoane. Numai salariile care sunt într-o creștere fără bun-simț la personalul funcționăresc față de ce se întâmplă cu celelalte salarii în țară, cât costă și cât grevează bugetul României.
Reporter: Prezent la conferință secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Marian Țolea, a adăugat că, cel mai probabil din anul 2025 va fi demarat proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a țării prin dezbateri pe această temă cu toate entitățile relevante./RADOR RADIO ROMÂNIA//ctuluc