Declarație a Directorului Executiv al UNICEF, Catherine Russell
NEW YORK, 20 noiembrie 2023 – „În fiecare an, la 20 noiembrie, marcăm Ziua internațională a drepturilor copilului pentru a aniversa adoptarea, în 1989, a Convenției Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului (CDC) – cel mai ratificat tratat privind drepturile omului din istorie. Prin ratificarea acestui cadru juridic internațional, liderii mondiali au recunoscut că toți copiii au drepturi inalienabile. Și au promis că guvernele se vor asigura că aceste drepturi vor fi protejate și susținute.
Din păcate, copiii de astăzi trăiesc într-o lume care este din ce în ce mai ostilă față de drepturile lor.
Nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în experiența copiilor afectați de conflicte.
Estimăm că, în prezent, 400 de milioane de copii – sau aproximativ un copil din cinci – trăiesc în zone de conflict sau fug din zonele de conflict. Mulți sunt răniți, uciși sau agresați sexual. Ei pierd membri ai familiei și prieteni. Iar unii sunt recrutați și folosiți de forțele sau grupurile armate. Mulți dintre ei au fost strămutați de mai multe ori, riscând să fie despărțiți de familiile lor, să piardă ani importanți de educație și să își rupă legăturile cu propriile comunitățile.
Organizația Națiunilor Unite a verificat peste 315.000 de încălcări grave ale drepturilor copilului în zonele aflate în conflict între 2005 și 2022. Și acestea sunt doar cazurile care au fost verificate, ceea ce înseamnă că numărul real de încălcări este cu siguranță mult mai mare.
Dincolo de zonele de conflict, drepturile copiilor sunt, de asemenea, amenințate.
Faptul că aceasta coincide cu alte crize care încalcă drepturile copiilor este profund îngrijorător. Printre acestea se numără creșterea sărăciei și a inegalității, urgențele de sănătate publică și, bineînțeles, criza climatică globală.
Schimbările climatice, în special, reprezintă o amenințare existențială la adresa sănătății și bunăstării acestei generații de copii și a generațiilor viitoare. La nivel mondial, peste un miliard de copii trăiesc în prezent în țări care prezintă un ‘risc extrem de ridicat’ din cauza impactului schimbărilor climatice. Acest lucru înseamnă că jumătate dintre copiii din lume ar putea fi afectați în mod ireparabil pe măsură ce planeta noastră continuă să se încălzească. Și-ar putea pierde casele sau școlile din cauza furtunilor din ce în ce mai violente … Ar putea suferi de o emaciere severă din cauza secetei care a secat culturile locale … Sau și-ar putea pierde viața din cauza valurilor de căldură sau a pneumoniei provocate de poluarea aerului.
În niciun moment de când a fost adoptată CDC, în urmă cu 34 de ani, drepturile copiilor nu au fost atât de periclitate.
Și acesta este motivul pentru care trebuie să acționăm. Îndemnul meu se adresează tuturor – de la UNICEF și partenerii noștri din comunitatea pentru drepturile copilului până la guverne, organizații ale societății civile și sectorul privat – să fim promotori și susținători mai puternici ai înfăptuirii și protejării drepturilor copiilor. Acest lucru înseamnă sprijinirea alinierii cadrelor legale naționale la CDC și la alte standarde internaționale și punerea în practică a acestor standarde.
Înseamnă, de asemenea, reafirmarea statutului copiilor ca titulari de drepturi distincte și independente și există tragere la răspundere pentru încălcările drepturilor copiilor oriunde acestea ar avea loc.
Astăzi ar trebui să fie o zi în care să sărbătorim progresele înregistrate de drepturile copiilor din întreaga lume, dar aceste drepturi sunt atacate. Nu trebuie să fim descurajați de acest lucru, ci și mai determinați să ne asigurăm că promisiunea Convenției privind drepturile copilului este îndeplinită, pentru fiecare copil”.