INDEX: România a adoptat legea pensiilor

Luni Camera Deputaţilor din România a adoptat proiectul noii legi a pensiilor care a generat tensiuni sociale şi politice.

Potrivit reglementării, începând din ianuarie pensiile din România vor creşte în mod uniform (cu 13,8%), urmând ca până în septembrie 2024 să se încheie şi recalcularea acestora. Legea prevede, în funcţie de aceeaşi activitate, aceeaşi pensie bazată pe contribuţie, iar după o perioadă de tranziţie se va stabili vârsta de pensionare la 65 de ani, ceea ce va duce la posibilitatea de reducere a pensiilor acordate înaintea limitei de vârstă, respectiv şi numărul celor îndreptăţiţi.

Ca urmare a demonstraţiilor de săptămâna trecută, deputaţii au votat ca minerii să iasă la pensie şi în continuare la 45 de ani.

Conform angajamentului privind reforma pensiilor, coaliţia guvernamentală a adoptat legea prin procedura de urgenţă, precizând că altfel ţara riscă suspendarea ajutorului UE de 70 miliarde euro.

Legea pensiilor a generat tensiuni şi în rândul partidelor din coaliţie, iar politicienii PNL l-au acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că va recurge la majorarea impozitelor pentru a-şi justifica promisiunile. Primul ministru a respins acuzaţiile.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 199 de voturi pentru, 39 împotrivă şi 17 abţineri. Săptămâna trecută legea a fost votată şi de Senat, astfel încât nu mai este necesară decât semnătura preşedintelui pentru a putea intra în vigoare – scrie MTI.

(Autor: Péter Alvarez)

https://index.hu/kulfold/2023/11/20/romania-parlament-nyugdij-torveny/

Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria), 20 noiembrie 2023