Judeţul Ialomiţa este afectat de ninsori abundente și vânt puternic

Realizator: Nicoleta Turcu – 175 de linii electrice de medie tensiune au fost afectate de ninsorile abundente și de vântul puternic și multe gospodării au rămas fără curent electric. Din județul Ialomița transmite acum în direct corespondentul RRA Clementina Tudor. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Vântul din timpul nopții și al dimineții a afectat grav întreaga rețea de alimentare cu energie electrică din Ialomița. Așa se face că, din cele 66 de localități ale județului, 48 sunt și la acest moment fără curent electric. Numărul ialomițenilor afectați se ridică la circa 70.000 – în majoritate din mediul rural. Problema cea mai mare este pentru locuitorii din orașe, cum este Țăndăreiul și parțial Slobozia și Fetești, care, în lipsa curentului electric, sunt în imposibilitatea de a se încălzi pentru că folosesc ca sursă centralele electrice. De asemenea, oamenii sunt izolați și nu pot comunica, semnalele TV și de telefonie mobilă fiind întrerupte de sâmbătă noapte tot din cauza furtunii. În situația aceasta, inclusiv legătura cu echipele de intervenție din teren este foarte dificilă. Drumurile din estul județului sunt închise, iar un autocar cu 38 de pasageri și doi șoferi este blocat în Ialomița între Țăndărei și Fetești. Aceștia sunt cetățeni ucrainieni care se deplasează cel mai probabil spre județul Constanța, dar au rămas blocați pe raza comunei ialomițene Platonești, de unde nu mai pot înainta pe carosabil. Starea lor este foarte bună, însă autoritățile nu pot comunica deloc cu ei, pentru că nu vorbesc nici românește și nici limba engleză. În ceea ce privește autocarul implicat în accident duminică dimineață între Brăila și Slobozia, pasagerii, tot ucrainieni, sunt cazați la școala din localitatea Iazu, unde se așteaptă un alt autocar al firmei de transport care să îi preia și să îi ducă spre destinație. Se pare că aceștia intenționează să ajungă în Bulgaria. Nici cu ei nu se poate comunica, pentru că nu vorbesc decât limba natală. La acest moment, toate legăturile județului Ialomița cu Constanța, Călărași, Brăila și Buzău sunt întrerupte circulației rutiere, iar între Slobozia și Urziceni, pe DN 2A, se circulă controlat în condiții de iarnă.
Realizator: Și în județul Tulcea, în apropiere de satul Topolog, un microbuz cu 11 persoane este blocat de aproape două ore. În zonă se deplasează echipe și utilaje ale societăților drumurilor naționale și drumuri județene, însă intervenția este dificilă din cauza vizibilității reduse. În ultimele ore, autoritățile au intervenit pentru deblocarea a circa 30 de autovehicule blocate în zăpadă. Și celelalte județe afectate de viscol se confruntă cu probleme mari în asigurarea energiei electrice. Prefectura Buzău anunță că peste 40 de localități din județ, în care trăiesc aproape 40.000 de abonați, nu au curent. Brăila se află în aceeași situație aproape 45.000 de oameni din peste 100 de localități, iar în Vrancea aproape 15.000. Echipe ale distribuitorilor lucrează în condiții foarte grele pentru remedierea defecțiunilor./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 noiembrie)