Dunărea transportă anual peste 100 de tone de plastic, material care sub acțiunea apei, se descompune și formează particule extrem de nocive pentru populație și pentru ecosistemul fluviului.
Majoritatea deșeurilor ajung în apă de pe uscat, din cauza depozitării ilegale a acestora în albiile râurilor sau în natură. Un raport al Asociației Mai Mult Verde propune o serie de măsuri pentru protejarea apelor Dunării, iar primăriile riverane sunt invitate să adopte acest document. Corespondenta RRA în județul Giurgiu, Marcela Petcu, transmite.
Reporter: Documentul include mai multe propuneri pentru protejarea Dunării de poluare.
Loredana Pană, manager de proiecte în cadrul Asociației Mai Mult Verde: Ne propunem ca toate autoritățile locale să acționeze împreună împotriva poluării cu plastic a Dunării. Noi am stabilit 10 priorități pe care semnatarii rezoluției să și le asume. În primul rând, trebuie să pornim de la conștientizarea faptului că deșeurile aruncate în natură sunt prioritatea autorității publice.
Reporter: Primăriile riverane Dunării ar trebui să se implice și prin alocări bugetare pentru finanțarea campaniilor de ecologizare a malurilor Dunării, este de părere Loredana Pană.
Loredana Pană: Avem nevoie de alocări bugetare, pentru că astfel de operațiuni și de curățare și de monitorizare a locurilor naturale și de la Dunăre presupun, evident, finanțe. Ne dorim ca autoritățile locale să desfășoare campanii la nivel local de informare, să asigure infrastructura pentru colectarea deșeurilor și din spațiile naturale.
Reporter: Dacă nu se va interveni pentru stoparea poluării Dunării, până în 2050 fluviul ar putea avea mai mult plastic decât pește în ape, avertizează Asociația Mai Mult Verde./cpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 decembrie