Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 5 decembrie 2023, de la ora 19:00, la Radio România Cultural, Lecția de zbor. Scenariu radiofonic de Ada-Maria Ichim și Gavriil Pinte. Partea I. Zborul fără vizibilitate. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Vasile Toma, Ada Navrot, Paula Trifu, Dan Bordeianu, Felicia Pinte, Magda Duțu, Cristina Toma, Marcelo Cobzariu, Gavriil Pinte, Mircea Constantinescu, Matei Tibacu, Voicu Aaniței, Tomi Cristin. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Tom Brânduș. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
De la ora 20:00, vom prezenta Lecția de zbor. Scenariu radiofonic de Ada-Maria Ichim și Gavriil Pinte. Partea a II-a. Zborul pe vreme rea. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Vasile Toma, Ada Navrot, Paula Trifu, Dan Bordeianu, Felicia Pinte, Magda Duțu, Zoltan Octavian Butuc, Marcelo Cobzariu, Mircea Constantinescu, George Constantinescu, Claudiu Maier. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Tom Brânduș. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
Cele două spectacole sunt dedicate pilotului Vasile Ciobanu și vorbesc despre Zbor ca necesitate lăuntrică a omului, Zbor ca lecție de libertate. În România interbelică, un om, Vasile Ciobanu, învață să zboare; ajunge pilot de curse lungi, instructor de zbor și, uneori, pilotul regelui.
„Un aviator este arestat de regimul comunist, în primii ani ai instaurării acestui regim în România. Numele lui – Vasile Ciobanu. Aviatorul e condamnat la moarte. Apoi, pedeapsa este schimbată în muncă silnică pe viață. În închisoare predă altor deținuți, ca să nu înnebunească, lecții de zbor. Un alt deținut îi învață limba engleză, tot ca să nu înnebunească. În 1964, Vasile Ciobanu este eliberat, ca toți deținuții politici din România care mai erau în viață. Nu mai este primit în aviație. Supraviețuiește din meditații la engleza pe care o învățase în închisoare. În 1982, tovarășul Nicolae Ceaușescu pleacă la aeroport (și de acolo în Asia), iar traficul din capitală e redirecționat ca tovarășul președinte să aibă cale liberă spre aeroport. Un tramvai redirecționat îl lovește pe fostul deținut politic, iar la scurt timp el moare. A zburat pe vreme rea – pe vremuri rele. Peste ani și ani, nepoata aviatorului, Ada-Maria Ichim, vrea să știe cum a fost zborul fără vizibilitate al bunicului. Într-un dialog cu mama sa, fiica aviatorului – teatrologul Florica Ichim, trec printre aduceri aminte și uitare. Această trecere am încercat să o urmăresc, să o văd, să o aud… printre uitare și neuitare, amintire și ne-amintire” – Gavriil Pinte, co-scenarist și regizor.
În 1947, avionul condus de Vasile Ciobanu este deturnat printr-un act terorist. Probabil prima deturnare din istoria aviației civile. Apoi chiar viața lui este deturnată: un regim politic aberant, regimul comunist, avea să-i interzică zborul.
Pilotul este printre cei arestați și condamnați la moarte, la pierderea drepturilor civile și confiscarea averii de către regimul comunist. Ca să dea occidentului un exemplu de liberalism, regimul din România comută condamnările la moarte, în muncă silnică pe viață. Condamnații află acest fapt cu mare întârziere. Impresia că în fiecare oră din zi sau din noapte e posibil să fie executați, e o tortură psihică diabolică.
În timpul detenției condamnaților în pușcăriile mici ale patriei, familiile lor, rămase fără mijloacele unui trai decent, ajung prizoniere în pușcăria cea mare, care e întreaga țară românească.
Traseul vieții zburătorului Vasile Ciobanu e refăcut din dosare, declarații, scrisori și fărâme de memorie ale fiicei – Florica Ichim, teatrolog de prestigiu, ale nepoatei – Ada-Maria Ichim și ale altor martori. Pentru rolul Vasile Ciobanu, regizorul Gavriil Pinte l-a ales pe actorul Vasile Toma. Actrița Ada Navrot o interpretează pe Florica Ichim, iar tânăra actriță Paula Trifu (debutantă la Teatrul Național Radiofonic) este distribuită în rolul Nepoata (Ada-Maria Ichim).
RADOR – 4 decembrie