Naguib Mahfouz – Un scriitor al lumii arabe

Autor: Alexandru Balaci

Context

Pe data de 11 decembrie 1911, la Cairo,  s-a născut scriitorul   și laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Naguib Mahfouz. El a trecut la cele veșnice pe data pe 30 august 2006. Mahfouz a fost primul scriitor arab care a primit acest premiu pentru talentului său descriptiv.

Viața lui Naguib Mahfouz

Naguib Mahfouz a fost fiul unui funcționar public și a copilărit în cartierul Al-Jamāliyyah din Cairo. Atracția pentru literatură s-a manifestat încă din copilărie iar la 11 ani, Mahfouz a început să scrie scurte povestiri.  A urmat cursurile Universității din Cairo, cu specializarea filosofie. În 1934 a finalizat cursurile Facultății de Filosofie și s-a angajat ca funcționar public la Ministerul Culturii până în 1974, când a ieșit la pensie. Prima scriere publicată a lui Mahfouz a fost în 1939, urmată de alte zece scrieri pe subiectul revoluției din Egipt.  Una dintre scrierile sale a fost republicată în 1953, iar  între 1956-1957, trilogia Bayn al Qasrayn, Qasr al Shawq și  Sukkariya  i-a adus faima în lumea arabă, datorită descrierilor  pline de amănunte și conținut.  Cele trei scrieri tratează viața unei familii de la începutul Primul Război Mondial până în 1952, când un puci militar a dus la dispariția monarhiei.
Pe lângă descrierile sale, Mahfouz a oferit descrieri referitoare la comportamentul colonial al britanicilor în Egipt, alături de slaba gestionare a problemelor țării de către regimul monarhic. Scrierile sale au atras ura radicalilor musulmani care au încercat să-l asasineze în 1994.  Începând cu anii 60,  Mahfouz publică Al-Liṣṣ wa-al-kilāb ( Hoțul și câinii) în 1961, Al-Shaḥḥādh( Cerșetorul) în 1965 și   Mīrāmār în 1967. Aceste trei opere au descris societatea sub regimul dictatorial a lui Gamal Abdel Nasser. Ulterior, Mahfouz publică Afrāḥ al-qubba (Cântecul de Nuntă) în 1981 și Ḥadīth al-ṣabāḥ wa-al-masā (Convorbirile de dimineață și după-amiază) în 1987. Nuvele lui Mahfouz au fost publicate în engleză sub denumirile The Time and the Place, and Other Stories (Locul, Timpul și alte povestiri) în 1991 și The Seventh Heaven (Al Șaptelea Rai) în 2005.

Pentru creativitatea și inovația demonstrate în scrierile sale, Mahfouz a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1988.

Mahfouz în Ministerul Culturii

Până în 1972, Mahfouz a ocupat diferite funcții publice în calitate de funcționar al Ministerului Culturii. Scriitorul a fost Director al Biroului de Cenzură al Artei, Director al Biroului de Sprijin pentru Cinematografie și Consultant al Ministerului Culturii. Datorită experienței lui din cadrul Ministerului Culturii, Mahfouz a reușit să includă multe descrieri referitoare la cenzura prezentă în mediul cultural egiptean.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Naguib-Mahfouz

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1988/mahfouz/facts/

https://www.theguardian.com/books/2006/aug/30/culture.obituaries

Sursa Foto – Wikipedia