La Timișoara au început manifestările care marchează 34 de ani de la izbucnirea Revoluției din decembrie 1989

Realizator: Nicoleta Turcu – La Timișoara au început manifestările care marchează 34 de ani de la izbucnirea Revoluției din decembrie 1989. Acțiunea de susținere a pastorului reformat László Tőkés, aflat sub supravegherea Securității, s-a transformat într-o adevărată revoltă împotriva dictaturii comuniste. Memorialul Revoluției, deschis astăzi a pregătit pentru public un program educațional complex prin care oferă vizitatorilor informații despre evenimentele din ’89.
Reporter: Alina Bujancă – Păstrarea vie a memoriei eroilor martiri și educarea tinerei generații pentru a nu se repeta greșelile trecutului sunt principalele repere ale manifestărilor comemorative, la 34 de ani de la evenimentele din decembrie ’89. La Muzeul Asociației „Memorialul Revoluției” este ziua porților deschise. Președintele asociației, istoricul Gino Rado, declară că numeroși vizitatori, inclusiv străini, sunt interesați să afle adevărul despre Revoluție.
Gino Rado: Știm că Timișoara a încercat o revoluție. Acest sacrificiu a fost făcut pentru o reală democrație în România. Şi avem partea a doua, de la București, putere a fost preluată de eșalonul doi din Partidul Comunist Român. Știm cine a tras în noi în 17, 18, 19, 20 decembrie și după 34 de ani, încă nu avem un proces terminat pentru crimele de după 22, după fuga lui Ceaușescu, când trebuia să fie pace și liniște și au fost mai multe crime. De abia acum s-a deschis, în sfârșit, procesul așa-zisei revoluții de după fuga lui Ceauşescu, unde au fost multe crime și nu există niciun vinovat, nimeni pedepsit.
Reporter: După-amiază vor fi organizate expoziții, concerte de colinde, o ședință festivă a Consiliului Local, un marș în memoria eroilor martiri, iar seara se vor aprinde candelele nemuririi. Diseară, la Filarmonica „Banatul”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va avea loc concertul Recviem „În Memoriam”, în prima audiție, cu lucrări semnate de muzicieni din șapte țări foste comuniste./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 16 decembrie)