La Parlament continuă dezbaterile asupra proiectului de buget pe anul viitor. Senatorii și deputații din comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat alocările pentru mai multe ministere și instituții.
De la ora 20:00 vor avea loc dezbateri generale în plenul Parlamentului, ședința la care va fi prezent și premierul Marcel Ciolacu. Are detalii Cătălin Purcaru.
Reporter: Comisiile reunite pentru buget-finanțe au aprobat o serie de alocări bugetare pentru anul viitor, între care și bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care va fi suplimentat cu 300 de milioane de lei. Ministrul Adrian Câciu spunea că prioritatea o reprezintă implementarea exercițiului financiar 2021-2027.
Adrian Câciu: Închidem acest exercițiu în primul semestru al anului 2024 cu ultimele cereri de rambursare şi declarații de cheltuieli transmise la comisie și ne axăm pe contractarea și implementarea proiectelor pentru 2021-2027.
Reporter: Au mai fost aprobate bugetele în forma propusă de executiv pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale, secretariatul general al Guvernului, Academia Română, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune. Opoziția susține că bugetul de stat pentru 2024 este construit pe cifre nerealiste și atrage atenția că există riscul ca România să se împrumute de pe piețele financiare internaționale. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.
Ionuț Moșteanu: Spuneţi că la anul veți încasa record la buget. De unde? Ce ne face să credem că după 33 de ani, ANAF-ul va începe să muncească mai eficient? Și asta spune și Consiliul Fiscal. Este o minciună gogonată. Un buget care se bazează pe niște încasări care nu vor apărea niciodată.
Reporter: Comisiile reunite pentru buget-finanțe au termen până la ora 18:00 să finalizeze rapoartele asupra celor două proiecte legislative, care să fie transmise plenului reunit pentru dezbatere, votul final urmând să fie exprimat mâine./RADOR RADIO ROMÂNIA//bcodreanu/ctuluc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 decembrie